• VERZORGING MET BIOLOGISCH WOLVET
 • INGREDIËNTEN VAN NATUURLIJKE OORSPRONG

5x de mooiste natuur op Texel

Wanneer je vanuit Den Helder de veerboot pakt, zet je binnen slechts 20 minuten voet op ons prachtige Texel. Wij zijn wellicht een tikkeltje bevooroordeeld, maar de natuur op Texel is werkelijk prachtig en uniek in zijn soort. Van duingebieden tot aan loof- en dennenbos, maar ook heide, uitgestrekte stranden en het wad, Texel heeft het allemaal. In deze blog tippen we jou vijf fantastische natuurtips op Texel die je zeker niet mag missen bij een bezoek aan ons schitterende eiland. Lees je mee?

  #1 De Slufter

  We beginnen met een echte parel op Texel: de Slufter. Een uniek gebied dat in open verbinding staat met de zee en onderdeel uitmaakt van het Nationaal Park Duinen van Texel. Het is een van de bekendste natuurgebieden van Texel dat zich bevindt tussen de Muy en de Eierlandse Duinen. Wanneer je de Slufter bezoekt en via de grote stenen trap over de duinen klimt heb je een fantastisch uitzicht over het gehele gebied. Extra aanrader: bezoek de Slufter in juli of augustus en je waant je in een paarse oase van bloeiend lamsoor.

  #2 De Hors

  Een wandeling over de Hors mag tijdens je verblijf op Texel zeker niet ontbreken! Deze uitgestrekte strandvlakte, op het zuidpunt van Texel, kenmerkt zich door de vorming van jonge duintjes. Dit is de enige plek op Texel waar nieuwe duinen ontstaan. Water en zand hebben hier vrij spel, waardoor er prachtige reliëfs ontstaan in het zand. De Hors is een ruig gebied met een woestijnachtig karakter dat uitzonderlijk is in zijn soort.

  #3 Waalenburg

  Deze waddenpolder bevindt zich midden op Texel en staat bekend om zijn levendigheid op het gebied van flora en fauna. Stap op de fiets of maak een wandeling door de bontgekleurde weilanden gevuld met prachtige orchideeën, grote ratelaars en koekoeksbloemen. Ook een heleboel vogels vinden hier hun rust, zoals de grutto, tureluur en de scholekster. De waterstand in de polder wordt tot op de dag van vandaag geregeld door de karakteristieke weidemolentjes. Een fantastische omgeving die zich uitstekend leent voor fotografie.

  #4 De Dennen

  Als je denkt aan Texel, denk je hoogstwaarschijnlijk aan strand en duinen. Maar wist je dat Texel ook een prachtig bosgebied bezit? De Texelaars noemen het bos tussen De Koog en Den Hoorn ‘De Dennen’. De naam wekt het vermoeden dat er enkel dennenbomen staan, maar het is een juist een prachtig afwisselend bos met loof- en dennenbomen. Hierdoor is het een heerlijke plek om te wandelen, picknicken of fietsen. Er is een speciaal BBQ-terrein en de kinderen kunnen er heerlijk ravotten. Oja, en voor de waaghalzen is er ook een mountainbike route!

  #5 De Mokbaai

  Ook wel bekend als de Mok onder de Texelaars, is een baai in het Zuiden van Texel en wordt ook wel de Waddenzee in het klein genoemd. Je vindt er wadplaten, een mosselbank, kwelders en een geul. Kwelders zijn hoger gelegen stukken land die voornamelijk uit zeekraal bestaan en vormen een belangrijke hoogwatervluchtplaats voor watervogels. Staatsbosbeheer organiseert regelmatig excursies langs de Mokbaai. Tijdens deze avontuurlijke excursie leer je van alles over verschillende vogels die er broeden en voorkomen, een echte aanrader!