• VERZORGING MET BIOLOGISCH WOLVET
  • INGREDIËNTEN VAN NATUURLIJKE OORSPRONG

De meest opmerkelijke Texel feiten op een rij

Bijna iedereen is in zijn leven weleens op Texel geweest, maar wat weet jij eigenlijk van Texel? Het grootste waddeneiland van Nederland telt bijvoorbeeld evenveel schapen als mensen, zo’n 14.000. In deze blog hebben we de meest opmerkelijke Texel feiten en Texelse wetenswaardigheden verzameld. Met welke van deze bijzondere feiten was jij al bekend? Wij zijn benieuwd!

    De meeste zonuren van Nederland

    Neem tijdens een tripje naar Texel altijd je strandlaken mee. De kans is namelijk groot dat je kunt genieten van de zon! De zuidpunt van Texel en de noordpunt van Noord-Holland tellen namelijk de meeste zonuren van Nederland, zo’n 1650 uren per jaar.

    Meer lammetjes dan mensen

    In het voorjaar ligt het inwonersaantal lager dan het aantal lammetjes op het eiland. Er leven gemiddeld zo’n 14.000 schapen en in het voorjaar worden er zo’n 17.000 lammetjes geboren op Texel, terwijl er circa 14.000 inwoners zijn. Het meest voorkomende schapenras op het eiland is de Texelaar. De naam van het wereldberoemde ras heeft hij uiteraard te danken aan zijn Texelse oorsprong.

    Driemaal zeezicht

    Hét symbool van Texel is voor velen de rode vuurtoren. De welbekende vuurtoren bevindt zich op het noordelijkste punt van het eiland en is de enige in Nederland waar je aan drie kanten over de zee uitkijkt.

    Flora & fauna

    Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Texel. Je vindt er niet alleen stranden en duinen, maar ook loof- en naaldbossen, wadden en prachtige groene polders. Doordat het landschap zo gevarieerd is, is er een rijke flora en fauna met zeldzame plantensoorten en meer dan 400 verschillende diersoorten.

    Toerisme op Texel

    Dat Texel geliefd is onder vakantiegangers is geen verrassing. Jaarlijks bezoeken zo’n 850.000 toeristen ons eiland, wat neerkomt op ruim 2.300 toeristen per nacht. Toerisme vormt dan ook een van de belangrijkste inkomstenbronnen op Texel.

    Ouwe Sunderklaas

    Op 12 december, een week nadat Sinterklaas uit ons land is vertrokken, vieren de Texelaars Ouwe Sunderklaas. Een traditioneel Texels volksfeest waarbij jong en oud verkleed en gemaskerd de dorpen afstruinen om de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar na te spelen, op z’n Texels ook wel ‘speulen’ genoemd.