Droge lippen

Droge, schrale lippen zijn vervelend. Er zitten losse velletjes op de lippen en eromheen is het rood en ruw. Extreem droge lippen vertonen zelfs barstjes en kloofjes die behoorlijk pijnlijk zijn. Kortom, genoeg redenen om daar heel snel iets aan te doen! En daar helpen wij jou graag bij.

Je leest hier wat de oorzaken zijn van droge lippen en hoe jij weer snel zijdezachte lippen krijgt en houdt.

Veel voorkomende oorzaken van droge lippen

Schrale en geïrriteerde lippen kennen verschillende oorzaken. Je lippen zijn erg kwetsbaar. De huid van je lippen is dun en bevat geen talgkliertjes, waardoor ze geen beschermend huidvet kunnen produceren. Hierdoor heb je sneller te maken met vochtverlies en drogen de lippen makkelijk uit.

In de winter zorgen droge lucht in je huis en de koude wind buiten ervoor dat er meer vocht van de huid van je lippen verdampt.

Dit gebeurt ook wanneer je door je mond ademt, bijvoorbeeld omdat je verkouden bent. De luchtstroom van je adem die dan steeds langs je lippen gaat, droogt ze uit.

Ook extra zoute, pittige of zure voedingsmiddelen kunnen je lippen flink irriteren. We hebben echter nog niet de grootste veroorzaker van droge lippen genoemd. Daarover lees je hieronder.

Een droge lippen oorzaak die je misschien niet direct had bedacht

Wist je dat de kans groot is dat je zelf de aanstichter bent van je droge lippen? Door steeds met je tong langs je lippen te gaan, drogen ze namelijk extra snel uit. Dit komt omdat je speeksel verdampt, samen met je natuurlijke lippenvocht.

En zo worden je lippen steeds droger. Het vervelende is dat de neiging om langs je lippen te likken groter wordt, naarmate je lippen droger worden. Van de regen in de drup dus. Ermee stoppen zou een goede oplossing zijn, maar dat is lastig. Gelukkig is er een uitstekend alternatief!

Behandeling van je droge lippen

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is smeren! En dan niet met zomaar een lippenbalsem of crème, maar met een natuurlijk product, zonder parfum zoals lippenvet met een basis van wolvet.

De samenstelling van wolvet lijkt op ons eigen huidvet en wordt daardoor gemakkelijk opgenomen door de huid. Het lippenvet voorkomt dat er te veel vocht in de lippen verdampt en geeft de vochthuishouding in je lippen de kans zich te herstellen.

Bovendien voelen je lippen meteen veel minder droog aan, waardoor je niet meer de neiging hebt ze steeds met je tong te bevochtigen. Ook het nare trekkende gevoel zal snel verdwijnen.

Bij droge mondhoeken, al dan niet met kleine wondjes, is lippenvet ook de beste oplossing. Je rekt je mondhoeken de hele dag met praten, eten en gapen, dus het is zaak ze soepel te houden zodat de kleine wondjes niet steeds weer opengaan.

We raden af om lippenbalsems met een smaakje of geurtje te gebruiken. De parfum in deze balsems bevat stoffen die je lippen en mondhoeken juist kunnen irriteren of zelfs verder uitdrogen.

Met een verzorgende pure lippenbalsem versla je meteen de droge lucht in de winter. Als het erg koud is buiten, kun je lippen extra beschermen door een sjaal voor je mond te dragen. In je huis zijn zowel je lippen als je droge huid blij met een luchtbevochtiger.

Droge lippen voorkomen

Wil jij droge lippen voor zijn? Smeer dan regelmatig met lippenvet of een andere natuurlijke balsem zonder parfum. Dit is zonder twijfel de beste manier om de vochthuishouding van je lippen te ondersteunen en ze daarmee heerlijk soepel en glad te houden.

Om de doorbloeding van je lippen te stimuleren en dode huidcellen en velletjes te verwijderen, kun je daarnaast je lippen wekelijks scrubben door ze met een schone, zachte tandenborstel voorzichtig te masseren. Breng daarna je lippenvet aan en zo vermijd jij droge lippen!