Het verhaal achter onze duurzame verpakkingen

Ruim twintig jaar geleden werden alle potjes wolvet handmatig afgevuld op onze Texelse schapenboerderij. Begin dit jaar nam zoon Rik Noordkroon over van zijn moeder Renske. De afgelopen jaren werkten zij samen richting een duurzamere toekomst. Een belangrijk aspect van de verduurzaming van Noordkroon zijn de verpakkingen. Na ruim twintig jaar nemen we afscheid  van de welbekende bruine potten met zwarte deksels. In deze blog vertellen wij je waarom we juist nu overstappen naar nieuwe duurzame verpakkingen en waarom we bewust kiezen voor  bepaalde materialen.

Potten van gerecycled PET

Tijdens onze zoektocht naar duurzame verpakkingsmaterialen voor onze potten kwamen we terecht bij gerecycled PET. Dit is namelijk het enige gerecyclede materiaal dat gebruikt mag worden voor ‘stay on’ cosmetica, waar onze huidverzorgingsproducten onder vallen. Het gaat hier om producten die voor langere tijd op de huid worden aangebracht. Gerecycled PET heeft een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot in vergelijking tot niet-gerecycled PET. Per kilo materiaal scheelt het ongeveer 1.65KG CO2-uitstoot. Daarnaast wordt er voor de productie van gerecycled PET ook minder water gebruikt (0.67 liter besparing per kilogram) en minder energie (11kWh besparing per kilogram). Is je pot leeg? Gooi ‘m bij het plastic afval, zodat de pot opnieuw gerecycled kan worden!

Tubes van suikerriet

Het is helaas niet mogelijk om tubes van gerecycled PET te produceren. Daarom hebben wij voor onze tubes gekozen voor bio-PE. Dit type plastic wordt gemaakt van suikerriet in plaats van fossiele brandstoffen, waardoor het een veel lagere milieu-impact heeft. Suikerriet neemt CO2 op en kan opnieuw aangeplant worden. Bio-PE heeft dezelfde chemische samenstelling als normaal PE en kan daarom gewoon bij het plastic afval.

Zo wit mogelijk

Niet alleen het materiaal, maar ook de kleur van de verpakkingen heeft invloed op duurzaamheid. De meest duurzame optie is transparant plastic. Voor onze producten is dit helaas geen optie omdat de crèmes en zalven beschermd moeten worden tegen UV-straling. Op deze manier blijft de stabiliteit van de bestanddelen zo goed mogelijk behouden. We hebben er daarom voor gekozen om onze verpakkingen zo wit mogelijk te houden. Dit vormt een betere basis voor het recyclen omdat het makkelijker bijgekleurd kan worden. Door te kiezen voor witte verpakkingen wordt de recyclestroom minimaal vervuild.

Waarom geen glazen potten?

Een van de grootste misconcepties als het aankomt op duurzame verpakkingen is dat glas duurzamer zou zijn dan plastic. Als je kijkt naar de CO2-uitstoot per kilogram lijkt dit op het eerste gezicht ook te kloppen. Alleen is een pot gemaakt van PET stukken lichter dan dezelfde pot gemaakt van glas. Uit een berekening van Milieu Centraal is gebleken dat als een verpakking van glas 6 keer of meer zwaarder is dan dezelfde verpakking gemaakt van plastic, het een grotere impact heeft op het milieu. Dit heeft onder andere met het transport te maken. Glas is zwaarder en zorgt bij vrachtwagens voor meer CO2-uitstoot. In ons geval zouden potten van glas méér dan zes keer zwaarder zijn dan onze nieuwe potten van gerecycled PET. Daarnaast is er bij glazen verpakkingen ook altijd het risico dat ze kapot gaan tijdens de verzending. Glas is voor ons dus niet de meest duurzame optie.

Benieuwd naar andere duurzame keuzes die wij maken? Volg ons via Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en onze huidverzorgingsproducten.