Droge huid

Een droge of extreem droge huid? Dit doe je eraan!

We hebben er allemaal wel eens mee te maken: een droge tot zeer droge huid. Dit kan nare kwaaltjes met zich meebrengen. Zo’n huid die vervelend aanvoelt, jeukt en irriteert, kan flink tot overlast zijn. Is dit herkenbaar voor jou? Dat is vervelend, maar met een beetje extra aandacht kom je er gelukkig snel vanaf.

Voorkomen is altijd beter dan genezen en we informeren je daarom graag over hoe jij je huid het hele jaar door zacht en soepel houdt.

Droge of extreem droge huid: het verschil

Een uitgedroogde huid komt in verschillende gradaties voor. Waar je bij een droge huid last hebt van symptomen als een trekkerig gevoel, jeuk, ruwheid of witte schilfers, kunnen er bij een extreem droge huid ook kloofjes of rode vlekken ontstaan. Zo’n hele droge huid kan zelfs gaan bloeden, als gevolg van ontstane barsten.

Droge huid: de oorzaak

Heb jij last van een (extreem) droge huid zoals droge lippen of droge benen? De oorzaak zit hem in een vochtgebrek in de opperhuid. En zo’n vochtgebrek ontstaat op zijn beurt weer door een tekort aan huidvetten. Huidvetten voorkomen namelijk dat het vocht in de huid te veel verdampt.

Normaal gesproken is de vochthuishouding van de huid uitstekend geregeld. De ene huid is dan wel droger dan de ander; over het algemeen is je huid goed in staat de vochtbalans op peil te houden. De verstoring van de vochthuishouding komt dan ook grotendeels door ons eigen gedrag. En dat is eigenlijk best goed nieuws, want dit betekent dat we onze te droge huid goed kunnen ondersteunen bij het herstel. Kort samengevat zijn er een aantal omstandigheden die een droge of extreem droge huid teweegbrengen.

1. Te veel zeep als grote boosdoener

Was je jezelf met een geparfumeerde zeep of douchegel? Dat voelt natuurlijk heerlijk schoon en het ruikt lekker, maar ook is dit de snelste weg richting een droge huid. Met zeep ontvet je eigenlijk je huid, waardoor hij veel sneller uitdroogt. Vooral je handen moeten heel wat doorstaan met al die handzeep en schoonmaakmiddelen. Hetzelfde geldt voor te vaak en te heet douchen; ook met water spoel je je huidvetten weg.

2. Weersomstandigheden spelen een rol

In de winter heeft onze huid het nóg zwaarder te verduren. Een droge huid ligt dan al snel op de loer. De centrale verwarming in onze woning zorgt voor een droge lucht en ook temperatuurswisselingen buiten, de vrieskou en harde wind dragen bij aan een schrale of schilferige huid.

3. Aangeboren aandoening als oorzaak

Niet altijd heb je de oorzaak van je droge huid zelf in de hand. Ook bepaalde aangeboren aandoeningen kunnen zorgen voor een te droge huid. Denk aan psoriasis, eczeem en diabetes.

4. Een droge huid bij ouderdom

Ouderdom brengt niet alleen wijsheid, het komt ook met gebreken. Een verouderde huid hoort erbij. Naarmate je ouder wordt, is je huid minder goed in staat de vochtbalans in pijl te houden. Dit komt met name doordat oudere mensen langer zijn blootgesteld aan schadelijke factoren zoals zonlicht in vergelijking tot jongere mensen.

Zo voorkom je het

Zoals eerder gezegd: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het goed om bewust bezig te zijn met het verzorgen van je huid. Ook als je kampt met een aangeboren huidaandoening of een droge huid hebt door ouderdom is dat waardevol. Want hoewel je huid in zo’n geval misschien nooit helemaal herstelt, kunnen je klachten wel afnemen. Je kunt een aantal dingen doen om een droge of extreem droge huid te verzorgen.

1. De juiste producten onder en na de douche

Douche niet te lang of te heet en gebruik waar mogelijk alleen producten met natuurlijke ingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een goede douche- of badolie. En het advies voor als je klaar bent met douchen: smeren met een beschermende crème.

2. Geef extra aandacht aan je gezicht en handen

De huid van je gezicht is extra kwetsbaar. Door deze regelmatig in te smeren met een natuurlijke dag- en nachtcrème, help je uitdroging te voorkomen.

Ook je handen hebben een kwetsbaar karakter. Van al je lichaamsdelen worden deze immers het vaakst blootgesteld aan water, zeep en andere producten. Hoe je droge handen voorkomt: smeer ze in met een verzorgende handcrème, elke keer nadat je ze hebt gewassen.

3. Zorg voor de juiste luchtkwaliteit

Omdat een verwarming in huis droge lucht met zich meeneemt, is het aan te raden erop te letten deze niet hoger te zetten dan nodig. Daarnaast een goede tip: kies voor een luchtbevochtiger en ventileer je woon- en slaapruimte regelmatig.

4. Draag handschoenen tijdens het schoonmaken

Ga je in de weer met schoonmaakmiddelen? Bescherm je handen dan door huishoudhandschoenen te dragen. Die chemische stoffen komen namelijk niet ten goede aan de kwaliteit van je huid.

Wat te doen tegen een droge huid: Noordkroon

Als je een aantal gewoontes aanpast, zoals minder zeep gebruiken en/of kouder douchen, is je huid je al dankbaar. Bij uitdroging produceert de huid extra huidvetten om de vochthuishouding te herstellen. Je helpt je huid in dit proces door het te ondersteunen met een beschermende crème.

Waarom huidverzorging van Noordkroon effectief is

De producten van Noordkroon zijn speciaal ontwikkeld om een droge of hele droge huid te voorkomen en te verzorgen. Al onze natuurlijke crèmes hebben wolvet van het schaap als basis. De samenstelling van wolvet lijkt op de samenstelling van onze eigen huidvetten. Hierdoor wordt het makkelijk opgenomen door de huid en voedt het deze effectief met essentiële vetten. De vochtbalans van de opperhuid wordt op natuurlijke wijze hersteld. Jouw droge huid voelt zo weer snel soepel en zacht aan, zonder vervelende schilfers of jeuk.

Bekijk onze huidcrème op basis van wolvet

De krachtige werking van wolvet wordt in onze crèmes ondersteund door aanvullende ingrediënten zoals Aloë Vera, vitamine E en plantaardige oliën.

Waar koop ik de producten van Noordkroon?

Je kunt al onze producten eenvoudig online bestellen in onze webwinkel. Koop je liever in een winkel? Zoek dan naar een verkooppunt bij jou in de buurt.

Ga naar webwinkel Vind een verkooppunt