Droge huid benen
Droge benen? Dit doe je eraan!
Jeuk, roodheid en schilfers. Hebben jouw benen daar last van? Dan zou je zomaar eens te maken kunnen hebben met een (extreem) droge huid. Een vervelende kwaal, maar gelukkig wel een die je snel en eenvoudig verhelpt. We vertellen je graag hoe je droge huid op de benen herkent, voorkomt én behandelt. Alvast een tipje van de sluier: een beetje extra aandacht doet wonderen.
(Extreem) droge huid benen: wat is dat precies?
Om te beginnen staan we graag even stil bij wat een droge of extreem droge huid op de benen precies is. Eigenlijk is het – zoals je kunt raden – niets anders dan een huid die uitgedroogd is. De vochthuishouding is uit balans.
Hoe dat komt? Eigenlijk zit de oorzaak hem in een tekort aan huidvetten. Deze vetten zorgen er namelijk voor dat er niet te veel vocht uit je huid verdampt. En wordt dat verdampingsproces niet tegengehouden, dan ontstaat er een vochtgebrek in de opperhuid. Oftewel: een droge huid.
De symptomen van (extreem) droge benen
Een droge huid op de benen kent verschillende gradaties. Waar de een er niks tot nauwelijks iets van merkt, heeft de ander het flink te verduren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een droge huid en een extreem droge huid.
Heb je een droge huid, dan ervaar je klachten als een trekkerig gevoel, jeuk, witte schilfers en/of ruwheid. Krijg je daarbij rode uitslag en/of pijnlijke barstjes op je benen? Dan is je huid waarschijnlijk extreem droog.
Een verstoorde vochthuishouding: de oorzaken
Zoals we al eerder lieten vallen: het hebben van droge of extreem droge benen is het gevolg van een vochthuishouding die uit balans is door een tekort aan huidvetten. Opvallend is echter: van nature is een huid goed in staat die vochtbalans op peil te houden. Dat betekent dat een gebrek aan vocht grotendeels veroorzaakt wordt door ons eigen gedrag en/of invloeden van buitenaf. Welke dat zijn? We zetten de meest voorkomende oorzaken van droge huid op de benen graag voor je uiteen.
1. Hitte of kou
Zowel in de winter als in de zomer krijgen je benen het zwaar te verduren. Want waar in de zomermaanden de zon een trigger is voor uitdroging, speelt in de winter de verwarming juist een rol. Een verwarming zorgt voor droge lucht en daarmee ook voor een droge huid.
2. Verkeerde zeep of douchegel
Dat je je benen tijdens je douchebeurt het liefst heerlijk verwent met zeepsop, dat snappen we. Samen met de lekker ruikende geur, neemt dit echter ook droge benen met zich mee. Zeep of douchegel bevat namelijk vaak agressieve reinigende stoffen, zoals SLS of SLES. Deze ontvetten de huid. Met andere woorden: ze spoelen dat laagje huidvetten weg, dat je juist nodig hebt om je vochthuishouding op peil te houden. Hetzelfde geldt voor (te) vaak heet douchen.
3. Bot of vies scheermesje
Scheer je met een bot of vies scheermesje? Dan scheer je mogelijk niet alleen haartjes, maar ook huidvetten weg. Die kans wordt nog eens groter als je tegen de groeirichting van je haartjes in scheert.
4. Zwangerschap
Dat een zwangerschap de processen in je lichaam flink op tilt zet, dat is geen geheim. Ook je benen lijden hier mogelijk onder. De veranderende hormoonspiegel heeft invloed op je huid. Met droge, jeukende benen tot gevolg.
5. Ouderdom
Droge benen bij ouderen komen vaak voor. Hoe dat komt? Naarmate je ouder wordt, is je huid steeds minder goed in staat om vocht vast te houden. Oudere mensen zijn over het algemeen namelijk langer blootgesteld aan schadelijke factoren zoals zonlicht dan jongere mensen.
6. Aangeboren aandoeningen
Tot slot een oorzaak van droge huid op de benen: bepaalde aangeboren aandoeningen. Hier kun je zelf dan wel helemaal niks aan doen, dat maakt het niet minder vervelend. Aandoeningen die je als boosdoener kunt aanwijzen zijn bijvoorbeeld eczeem, psoriasis en diabetes.
Droge, jeukende en schilferige huid op de benen voorkomen
We zeiden het al eerder: in veel gevallen is een droge huid op de benen het gevolg van ons eigen gedrag en/of invloeden van buitenaf. En dat betekent dat deze kwaal vaak voorkomen kan worden. Hoe? Onderstaande tips vertellen je waarmee je droge benen zo veel mogelijk tegengaat.
1. Smeren en ventileren
Hebben we het over je huid beschermen tegen weersomstandigheden, dan is ons advies: smeren en ventileren. Oftewel: gebruik in de zomer een goede zonnebrandcrème en zorg in de winter voor een goede luchtkwaliteit in huis. Zet de verwarming niet hoger dan nodig, schaf een luchtbevochtiger aan en ventileer je woning met regelmaat.
2. De juiste verzorgingsproducten onder de douche
Om ervoor te zorgen dat je je huidvetten niet verwijdert tijdens het wassen, is het van belang een milde zeep of douchegel te gebruiken zonder agressieve reinigende stoffen. Daarbij een goede tip: douche niet te lang en te heet.
3. Benen scheren met zorg
Zoals we eerder lieten vallen: een bot en/of vies scheermesje is een veelvoorkomende oorzaak van droge benen bij de vrouw. En een logische tip is dan ook om voor elke scheerbeurt een nieuw mesje te gebruiken. Verder van belang: scheer altijd in de richting waarin je beenhaartjes groeien.
4. Een voedende crème
Tot slot een tip om schilferige huid op de benen tegen te gaan: smeer regelmatig met lichaamslotion en/of met een goede, voedende crème. Dit zorgt ervoor dat de huid beter in staat is vocht vast te houden en minder snel uitdroogt.
Droge huid benen: wat doe je eraan?
Bovenstaande tips helpen bij het tegengaan van droge huid op de benen. Maar deze kwaal helemaal voorkomen, dat lukt helaas niet altijd. Vooral als je droge benen hebt door ouderdom of een aangeboren aandoening is dat een ingewikkelde opgave. Wat je wel kunt doen: de juiste verzorgingsproducten gebruiken om je vochthuishouding weer zo veel mogelijk in balans te krijgen. En om de klachten zo veel mogelijk te beperken.
Lichaamscrème met wolvet
Een product dat hierbij kan helpen is de natuurlijke lichaamscrème of lichaamslotion van Noordkroon. Deze intensief verzorgende crème en lotion hebben wolvet uit de vacht van het schaap als basis. Omdat de samenstelling van wolvet lijkt op die van onze huidvetten, wordt het makkelijk opgenomen door de huid. Het wolvet wordt in deze producten daarnaast ondersteund door andere natuurlijke ingrediënten, zoals Aloë Vera, vitamine E en plantaardige oliën. Precies wat nodig is om de vochtbalans van de opperhuid op natuurlijke wijze te laten herstellen!

Lichaamscrème (voorheen Huidcrème, vernieuwd recept) - 200 ml
Bevat meer plantaardige oliën en smeert hierdoor soepeler uit dan onze andere crèmes. Ideaal voor...
Bekijk product
Lichaamslotion met biologisch wolvet - 200 ml
Een soepele lotion voor het hele lichaam. Het biologische wolvet (3%) heeft samen met...
Bekijk productAdvies nodig over onze producten?
Heb je een vraag? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!