Droge elleboog

Droge elleboog: hoe je het voorkomt en verhelpt

Last van een ruw aanvoelende, schilferige huid op je ellebogen? Waarschijnlijk heb je last van droogte. Dit is vervelend, maar zeker niet onoplosbaar. We vertellen je graag hoe je een droge elleboog tegengaat én hoe je het behandelt.

Hoe ontstaat een droge, schrale elleboog?

Een droge, schrale elleboog ontstaat als je kampt met een vochtgebrek in de opperhuid. En dat gebrek aan vocht, heeft je elleboog sneller dan je denkt. De huid op je elleboog wijkt namelijk aanzienlijk af van de huid op de rest van je lichaam:

  • Omdat je je elleboog veel beweegt en gebruikt, is de huid hier dikker. Dit beschermt tegen beschadigingen, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat vocht moeilijk wordt vastgehouden.
  • In vergelijking met de rest van je lichaam, heeft je elleboog minder talgklieren. Talg houdt je huid soepel.
  • Ellebogen produceren weinig lipiden: stoffen die de bovenste huidlaag hydrateren.

Droge huid elleboog: oorzaken van buitenaf

Vanwege bovengenoemde redenen is je elleboog van nature erg vatbaar voor droogte. En een schrale elleboog ontstaat dus al snel. Menselijk gedrag en externe omstandigheden doen hier vaak nog eens een schepje bovenop. Externe oorzaken van een droge elleboog zijn onder meer:

1. Schurende kleding

Draag je een shirt, trui of blouse met lange mouwen, dan schuren deze bij iedere beweging langs je elleboog. Dit zorgt voor irritatie en dat leidt op zijn beurt weer tot droogte.

2. Verkeerd douchen

Douch je te lang, te heet of gebruik je een douchegel of zeep met agressieve schuimmakers zoals SLS of SLES (sulfaten)? Dit was essentiële huidvetten weg. En dit zijn juist de vetten die de verdamping van vocht uit de huid tegengaan.

3. Extreem weer

In de winter hangt er een droge lucht om je heen en in de zomer schijnt de zon op zijn felst. Je huid is onder deze omstandigheden minder goed in staat vocht vast te houden.

4. Veel leunen op ellebogen

Een gewoonte die menig mens (onbewust) heeft: de ellebogen laten steunen op harde oppervlakken. Die constante druk maakt de huid op je elleboog er niet gezonder op.

5. Roken

Roken neemt tal van gezondheidsproblemen met zich mee. Zo ook een droge huid in het algemeen, waardoor je elleboog extra snel uitdroogt.

Hoe ga je droge ellebogen tegen?

Omdat je elleboog zo vatbaar is voor droogte, blijkt dit helemaal voorkomen vaak lastig. Wat je wel kunt doen: jezelf een aantal gewoontes aanleren. Hiermee houd je de kans op een droge elleboog zo klein mogelijk.

1. Draag de juiste kleding

We begrijpen dat in hartje winter in je zomerse T-shirt rondlopen wat ver gaat. En lange mouwen vermijden is dan ook geen optie. Wat je wel kunt doen: achterhalen welke stoffen voornamelijk irritatie opwekken bij jouw huid en deze stoffen verbannen uit je kledingkast.

2. Pas je douchegewoontes aan

Zorg ervoor dat je niet te lang en te heet doucht. En gebruik een natuurlijke douchegel of zeep, zonder agressieve schuimmakers zoals SLS of SLES (sulfaten).

3. Smeer en ventileer

Gebruik zonnebrandcrème in de zomer en zorg in de winter voor een goede luchtkwaliteit in huis. Schaf bijvoorbeeld een luchtbevochtiger aan.

4. Gebruik een elleboogsteun

Probeer zo min mogelijk te leunen op je ellebogen. Is dat geen optie? Leg dan een steun of een kussen onder je elleboog.

5. Stop met roken

Dit is natuurlijk een inkoppertje: stop met roken. Je zult zien: je huid wordt direct een stuk soepeler en zachter.

6. Gebruik een voedende crème

Tot slot een tip om een droge huid op de elleboog tegen te gaan: smeer regelmatig met een voedende crème. Dit zorgt ervoor dat je huid beter in staat is om vocht vast te houden.

Droge elleboog behandelen: zo doe je dat

Lukt het je niet om een droge huid op je elleboog tegen te gaan? Dat is vervelend, maar ook dan is er nog een oplossing. Met de juiste verzorgingsproducten breng je de vochthuishouding van je huid snel weer in balans.

Een product dat hier bijvoorbeeld bij kan helpen is de natuurlijke huidcrème van Noordkroon. Doordat deze crème wolvet uit de vacht van het schaap als basis heeft, neemt je de huid op je elleboog het extra makkelijk en goed op. De samenstelling van het wolvet lijkt namelijk op de samenstelling van onze eigen huidvetten. Bovendien: naast het wolvet bevat de crème voedende ingrediënten zoals Aloë Vera, vitamine E en plantaardige oliën. De combinatie hiervan zorgt voor een snel en natuurlijk herstel van de huid.

Advies nodig?

Heb je een vraag over onze producten? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Ga naar webwinkel Vind een verkooppunt