Droge huid gezicht

Droge huid gezicht: hoe je het voorkomt en verhelpt

Een trekkerig gevoel in je gezicht, rode vlekken en/of schilfers. Klinkt dat herkenbaar? Waarschijnlijk heb je te maken met een droge gezichtshuid. Een kwaal die flink wat overlast met zich meebrengt. We vertellen je graag hoe je een droge huid in je gezicht tegengaat en behandelt.

Wat zijn de symptomen van een droge gezichtshuid?

Om te beginnen goed om bij stil te staan: waar heb je nu precies last van als we praten over een droog gezicht? Je kunt klachten ervaren als:

  • Huidschilfers
  • Jeuk
  • Rode vlekken
  • Bultjes
  • Een trekkerig en/of pijnlijk gevoel
  • Schraalheid en ruwheid

Hoe ontstaat een droog gezicht?

Bovenstaande klachten laten niet zonder reden van zich zien. Er is íéts in je lichaam wat niet helemaal functioneert zoals het hoort. Wat dat is? De vochthuishouding in de opperhuid. Die is uit balans omdat je een tekort aan huidvetten hebt.

Huidvetten hebben als functie de verdamping van vocht uit de huid tegen te gaan. Zijn die huidvetten – om welke reden dan ook – niet in voldoende mate aanwezig, dan zorgt dat er dus voor dat je huid te veel vocht verliest. Oftewel: dat hij droog wordt.

Droge huid gezicht: de oorzaken van buitenaf

Wat dat proces van droogte dan precies in gang zet? Er zijn diverse factoren die als boosdoener aangewezen kunnen worden.

1. Extreem weer

Veel zon of juist winterse kou: zowel in de zomer als in de winter krijgt je gezichtshuid het zwaar te verduren. Waar zonnestralen ervoor zorgen dat het vocht in je huid sneller verdampt, is in de winter de luchtvochtigheid in huis erg laag door de verwarming.

2. Alcohol

Alcohol droogt je lichaam uit. En dus ook je huid. Dat glas bier of wijn neemt dus mogelijk vlekken en schilfers in het gezicht met zich mee.

3. Te vaak en te heet douchen

Je zou denken dat water je gezicht van vocht voorziet, maar niets is minder waar. Stel je je gezichtshuid vaak bloot aan (te) heet water, dan spoel je je huidvetten weg. En zoals je weet: dat zorgt voor droogte.

4. Verkeerde verzorgingsproducten

Veel verzorgingsproducten bevatten agressieve, reinigende middelen, zoals SLS of SLES (sulfaten). Óók een boosdoener als het gaat om het wegspoelen van essentiële huidvetten.

5. Bot en/of vies scheermes

Een droge huid op het gezicht van de man ontstaat vaak door een bot en/of vies scheermes. Niet alleen scheer je zo je baard en snor weg, ook essentiële huidvetten verdwijnen onbedoeld van je gezicht.

6. Hormonen

Ben je zwanger of in de overgang en heb je een rode, droge huid in je gezicht? Dan is de kans groot dat je hormonen hierbij een rol spelen. Hormonen zetten je lichaamsprocessen immers flink op tilt. En zo ook de vochthuishouding van je huid.

7. Huidaandoening of allergie

Alsof een allergie of huidaandoening – zoals eczeem of acne – op zichzelf nog niet vervelend genoeg is, neemt dit mogelijk ook nog eens droogte met zich mee. Je gezicht is erg gevoelig voor dit soort kwalen.

(Extreem) droge huid gezicht: hoe ga je het tegen?

Een droge of extreem droge huid in je gezicht is heel vervelend. En we begrijpen dan ook: dit voorkom je liever dan dat je het geneest. Een droog gezicht helemaal tegengaan blijkt helaas vaak een lastige opgave. Zeker op hormonen, allergieën of huidaandoeningen heb je geen invloed. Wat je wel kunt doen: jezelf een aantal gewoontes aanleren, zodat je de vochthuishouding van je gezichtshuid zo veel mogelijk in balans houdt.

1. Zonnebrandcrème en luchtbevochtiger

Wat je kunt doen om extreme weersomstandigheden de trotseren? Smeer je gezicht in de zomer goed in met zonnebrandcrème en zorg in de winter voor een goede luchtkwaliteit in je huis. Zet bijvoorbeeld een luchtbevochtiger neer. Hiermee wordt je gezichtshuid al een stuk minder droog.

2. Drink zo min mogelijk alcohol

We begrijpen: een biertje of wijntje op zijn tijd is wel zo lekker. En helemaal geen alcohol drinken is misschien dan ook wat veel gevraagd. Om een droge, schilferige huid in het gezicht tegen te gaan, kun je wél proberen te minderen. En áls je alcohol drinkt, drink dan genoeg water tussendoor.

3. Douch niet te vaak en te heet

Waar we net vertelden dat te vaak en te heet douchen leidt tot een droge huid in het gezicht, is een voor de hand liggende tip om dit te vermijden. Zet die straal dus een temperatuurtje lager en douch maximaal één keer per dag.

4. Kies de juiste verzorgingsproducten

Ook deze tip ligt voor de hand: gebruik verzorgingsproducten zonder agressieve reinigende middelen, zoals SLS en SLES. Vaak zit je wel goed als je gaat voor producten met natuurlijke ingrediënten.

5. Zorg dat je scheermesje scherp en schoon is

Je baard en/of snor scheren? Belangrijk is om een scherp en schoon mesje te gebruiken. Zo voorkom je dat je per ongeluk essentiële huidvetten verwijdert.

6. Smeer met een voedende gezichtscrème

Tot slot een goede tip om een droge huid in het gezicht en schilfers tegen te gaan: smeer ’s ochtends én ’s avonds met een voedende gezichtscrème. Zo’n crème zorgt ervoor dat je gezichtshuid beter in staat is vocht vast te houden.

Droogte en schilfers gezicht behandelen?

Zoals we net al lieten vallen: een droge huid en schilfers in het gezicht helemaal voorkomen blijkt niet altijd realistisch. Je gezichtshuid wordt constant blootgesteld aan de buitenlucht en droogt hierdoor snel uit. Wat je kunt doen als je te maken hebt met een droog hoofd? Een goede crème doet wonderen.

Je zou hierbij kunnen kiezen voor de gezichtscrème van Noordkroon. Deze crème, met 98% ingrediënten van natuurlijke oorsprong, heeft wolvet uit de vacht van het schaap als basis. Doordat de samenstelling van wolvet lijkt op de samenstelling van onze eigen huidvetten, neemt je gezicht de crème extra goed op. Daarnaast wordt de werking van wolvet ondersteund door andere natuurlijke ingrediënten zoals Aloë Vera, vitamine E en plantaardige oliën. Precies wat nodig is om je gezichtshuid weer zacht en soepel te maken!

Vragen?

Heb je vragen over onze producten? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!

Ga naar webwinkel Vind een verkooppunt