Droge lippen

Droge, schrale lippen zijn vervelend. Er zitten losse velletjes op en eromheen is het rood en ruw. Extreem droge lippen vertonen zelfs barstjes en kloofjes die behoorlijk pijnlijk zijn. Kortom, genoeg reden om daar heel snel iets aan te doen! En daar helpen wij jou graag bij.

Je leest hier wat de oorzaken zijn van deze kwaal en we vertellen je hoe jouw lippen snel weer zijdezacht worden.

Lippen droog? De symptomen

Dat je een algeheel gevoel van droogte ervaart op en rondom je lippen als je kampt met dit probleem, dat spreekt natuurlijk voor zich. Droge lippen brengen echter mogelijk ook andere huidproblemen met zich mee:

  • roodheid rondom je lippen
  • wondjes en korstjes
  • barsten
  • jeuk en een trekkend gevoel
  • schilfers

Droge lippen: de oorzaak

Heb je last van geïrriteerde en schrale lippen, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Doordat de huid van je lippen erg dun is en geen talgklieren heeft, produceert het geen beschermend huidvet. Je hebt hierdoor sneller te maken met vochtverlies en daarmee met uitgedroogde lippen. Er zijn veel factoren die het ontstaan van droge lippen veroorzaken, maar een aantal hiervan komt het vaakst voor.

1. Winterse omstandigheden

In de winter heb je te maken met droge, warme lucht in huis en koude wind buiten. Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat de vocht uit je lippen sneller verdampt.

2. De ‘r’ in de maand

Ook als de ‘r’ in de maand zit en iedereen snuitend en snotterend rondloopt, liggen droge lippen op de loer. Als je verkouden bent adem je door je mond en die luchtstroom droogt je lippen uit.

3. Zomerse omstandigheden

Dacht je dat het na de winterse maanden gedaan is met schrale lippen? Dan heb je het mis. Ook in de zomer zijn ze kwetsbaar. In de zonnige maanden hebben ze namelijk heel wat UV-straling te verduren. Ook iets waardoor de vocht uit je lippen sneller verdampt.

4. Irriterende voedings- en verzorgingsmiddelen

Wat je lippen ook flink kan irriteren: bepaalde voedings- en verzorgingsmiddelen. Denk aan zout, pittig of zuur voedsel, tandpasta die SLS bevat en lippenbalsem met geurstoffen.

5. Likken aan de lippen

Tot slot een veelvoorkomende oorzaak van schrale lippen, is eraan likken. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, drogen je lippen extra snel uit als je er telkens langsgaat met je tong. Hoe dit kan? Als je speeksel verdampt, neemt het je natuurlijke lippenvocht met zich mee. En zo worden je lippen steeds droger.

Het vervelende is dat de neiging om langs je lippen te likken groter wordt, naarmate ze droger worden. Van de regen in de drup dus. Ermee stoppen zou een goede oplossing zijn, maar dat is lastig. Gelukkig is er een uitstekend alternatief!

Behandeling van je droge lippen: Noordkroon

Hoe je van je droge lippen afkomt? De belangrijkste tip die we je kunnen geven is: smeren! En dan niet met zomaar een lippenbalsem of crème, maar met een natuurlijk product. Dat wil zeggen: een balsem met veel vet en zo min mogelijk ingrediënten die je lippen mogelijk irriteren. Zelf hebben wij natuurlijke lippenbalsems in ons assortiment die wolvet als basis hebben. Dit zijn pure producten zonder onnodige ingrediënten.

De kracht van wolvet

De samenstelling van wolvet lijkt op de samenstelling van ons eigen huidvet en daardoor neemt de huid het gemakkelijk op. De lippenbalsems voorkomen dat er te veel vocht uit de lippen verdampt en het geeft de vochthuishouding in je lippen de kans zich te herstellen. Bovendien voelen je lippen meteen veel minder droog aan, waardoor je niet meer de neiging hebt ze met je tong te bevochtigen. Ook het nare trekkende gevoel verdwijnt snel.

De lippenbalsems bieden ook uitkomst bij droge mondhoeken, al dan niet met kleine wondjes. Je rekt je mondhoeken de hele dag met praten, eten en gapen. Om ervoor te zorgen dat de wondjes in je mondhoek niet opengaan, is het belangrijk om ze soepel te houden. Mocht je toch wondjes hebben, dan is het aan te raden om voor de Lippenbalsem Neutraal te kiezen.

Droge lippen voorkomen

Omdat je lippen zo kwetsbaar zijn, is het verzorgen ervan van groot belang. Dit lichaamsdeel heeft liefde en aandacht nodig. Je wil immers voorkomen dat je lippen uitdrogen en dat je vervelende klachten krijgt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om droge lippen voor te zijn.

1. Lippenbalsem

Lippenbalsem is niet alleen voor het behandelen van droge lippen hét product dat je nodig hebt. Ook als je een schrale lip wil voorkomen heb je aan dit product een goede. Natuurlijke lippenbalsems zijn zonder twijfel de beste manier om de vochthuishouding van je lippen te ondersteunen en ze daarmee soepel en glad te houden. Ook een goede tip: in de zomer kun je kiezen voor een lippenbalsem met UV-bescherming.

2. Scrubben met een tandenborstel

Om de doorbloeding van je lippen te stimuleren en dode huidcellen en velletjes te verwijderen, kun je je lippen wekelijks scrubben. Dit doe je door ze met een schone, zachte tandenborstel voorzichtig te masseren.

3. Goed ingepakt op pad

Is het koud buiten? Of staat er een harde wind? Draag dan een sjaal voor je mond om je lippen te beschermen.

4. De lucht in huis bevochtigen

Zorg ervoor dat de luchtkwaliteit in je huis zo optimaal mogelijk is. Dat wil zeggen: ventileer met regelmaat door de ramen open te zetten en schaf een luchtbevochtiger aan. Droge lucht is namelijk dé voeding voor droge lippen. Met een luchtbevochtiger verhoog je de luchtvochtigheid in huis.

Ga naar webwinkel Vind een verkooppunt