Eelt
Overtollig eelt verwijderen en voorkomen: zó doe je dat
Van een beetje eelt op de voeten is nooit iemand slechter geworden. Sterker nog: deze verdikking van de opperhuid heeft een mens zelfs nodig. Plekken op het lichaam die veel aan wrijving of druk worden blootgesteld worden door eelt op natuurlijke wijze beschermd. Je voetzolen en hielen bijvoorbeeld.
Wanneer het echter vervelend wordt, is als je te veel eelt hebt. In dat geval komen klachten als pijn, beschadigingen en wondjes om de hoek kijken. Iets wat je natuurlijk het liefst voorkomt. Wat daarvoor nodig is en hoe je overtollig eelt kunt verwijderen als het te laat is? We vertellen het je graag.
Wat is eelt precies?
Om te beginnen staan we graag stil bij wat eelt precies is. Het is eigenlijk niets anders dan een verdikt, witgeel laagje huid, dat hard aanvoelt. Deze laag ontstaat op plekken op het lichaam die dagelijks veel druk of wrijving te verduren krijgen. De functie ervan: je lichaam beschermen tegen beschadigingen en wondjes.
Eelt voeten: hoe een overschot ontstaat
Het kan voorkomen dat je lichaam de hoeveelheid eeltvorming in sommige gevallen niet meer onder controle heeft. Simpel gezegd zit dat zo: als de druk en/of wrijving op je voeten zodanig hoog is dat ze meer huidcellen aanmaken dan dat er op de oppervlakte afsterven, dán heb je te maken met overtollig eelt op voeten.
De oorzaken op een rij
Situaties waarin de huid overtollig eelt aanmaakt op de voeten zijn bijvoorbeeld:
- Als je veel staat of loopt. Bijvoorbeeld als je een staand beroep hebt.
- Als je voeten in een afwijkende stand staan. Hierdoor komen bepaalde plekken op je voeten meer onder druk te staan dan dat het hoort.
- Bij te grote of te kleine schoenen. Ook dat zorgt voor constante wrijving en druk.
- Als je wat zwaarder bent. In dat geval komt er meer druk op je voeten.
- Bij een droge huid. Ook als je huid droog is, wat steeds vaker kan voorkomen naarmate je ouder wordt, laat eelt sneller van zich zien.
Overtollig eelt op tenen of voeten: de symptomen
Heb jij veel eelt aan je voeten? Dan kun je klachten ervaren als pijn en een branderig gevoel. Gaat het van kwaad tot erger, dan leidt overtollig eelt mogelijk zelfs tot likdoorns, eksterogen of hielkloven. Vervelende kwalen waar menig mens liever voor bedankt. Daarbij: die witgelige huidlaag kan ook heel wat onzekerheid met zich meebrengen.
Hoe je voorkomt dat je te veel eelt krijgt
Het is verstandig om overtollig eelt voor te zijn. Hoe je dat doet? Een goede voetverzorging is de sleutel. Daarbij is het niet alleen van belang dat je goed passende schoenen draagt en streeft naar een gezonde stand van de voeten. Ook het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten speelt mee.
Voetcrème op basis van wolvet: hydratatie
Zoals we eerder aanhaalden, gaat een droge huid hand in hand met het ontstaan van overtollig eelt. De vochthuishouding van je huid in balans houden is dan ook essentieel bij het voorkomen van deze kwaal. Een goede manier om dit te doen: smeren met de natuurlijke voetcrème van Noordkroon. Deze crème heeft wolvet als basis. Doordat de samenstelling hiervan lijkt op die van onze eigen huidvetten, nemen je voeten de crème extra makkelijk op. Met extra effectiviteit tot gevolg.
Klovenzalf van Noordkroon: erger voorkomen
Heb je toch last van eelt? Om erger te voorkomen, is het van belang je voeten de juiste verzorging te bieden. Onze natuurlijke klovenzalf voor de voeten kan hierbij uitkomst bieden. Net als onze voetcrème heeft deze zalf wolvet als basis. Voor een extra diepgaande werking is er daarnaast kamfer, arnica, calendula, vitamine E en voedende oliën aan toegevoegd.
Eelt verwijderen: hoe je dat doet
Hebben onze tips om overtollig eelt op je tenen, eelt op voeten of eelt op handen te voorkomen niet mogen baten? Of lees jij deze pagina te laat? Dan is het zaak om het overschot aan eelt te verwijderen. Je kunt ervoor kiezen zelf aan de slag te gaan, maar een bezoek brengen aan een pedicure is ook een optie. Wanneer dat laatste verstandig is: als de eeltvorming in extreme vorm van zich laat zien en/of je kampt met voetklachten of diabetes.
Puimsteen of eeltvijl
Wil jij het eelt zelf verwijderen? Dat doe je door gebruik te maken van een puimsteen of eeltvijl. Hiermee schuur je als het ware het overtollig eelt weg. Een goede tip hierbij: neem vooraf een lauw voetenbad met baking soda, citroen en/of azijn. Op die manier maak je de dode huid wat zachter en haal je het gemakkelijk weg. Wel belangrijk is om voorzichtig te zijn en niet al het eelt te verwijderen. Je wilt immers de beschermende functie van het eelt intact houden.
Advies nodig of vragen?
Hebben we je dé handvaten gegeven om met eelt verwijderen en voorkomen aan de slag te gaan? Of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.