Kloven

Kloven: wat het zijn en hoe je ervan afkomt

Hoe ongevaarlijk kloven ook zijn, het is niet leuk als je ze hebt. Die barsten en groeven in je huid brengen namelijk heel wat pijnklachten met zich mee. Iets wat je het liefst voorkomt dus. Wat kloven precies zijn, hoe ze ontstaan en hoe je het tegengaat? We vertellen het je graag.

Wat zijn kloven precies?

Van die kleine, pijnlijke scheurtjes in de huid, die in sommige gevallen jeuken en/of bloeden. Dát zijn kloven. Kloofjes zijn voornamelijk op de handen, voeten en vingers te vinden, maar laten ook wel eens van zich zien op de lippen en achter de oren.

Hoe kloofjes ontstaan

Kloven ontstaan als de huid te weinig vet bevat. Vocht wordt in dat geval niet goed vastgehouden en dat veroorzaakt een droge huid: dé voeding voor kloven. De vochthuishouding raakt bijvoorbeeld uit balans als:

  • De huid vaak in aanraking komt met stoffen als zeep en schoonmaakmiddelen. Hiermee was je de vette beschermlaag van je huid weg.
  • Het koud is buiten en/of de verwarming aanstaat. Dit zorgt voor droge lucht.
  • Je de huid vaak met water wast. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, droogt dit de huid juist uit.
  • Je ouder wordt. Een verouderde huid verliest het vermogen om vocht vast te houden.
  • Je overtollig eelt hebt. Verzorg je overtollig eelt niet goed, dan kan dit overgaan tot een droge huid en daarmee tot kloven.

Wat je kunt doen om kloven te voorkomen

Hebben we het over het voorkomen van kloven, dan is het uiteindelijke doel om uitdroging van de huid tegen te gaan. Alleen dan pak je immers het probleem bij de wortels aan. Tips om een droge huid te voorkomen zijn:

  • Gebruik een natuurlijke, verzorgende handcrème en voetcrème. Deze voeden de huid met essentiële vetten.
  • Maak gebruik van een natuurlijke lippenbalsem om uitdroging van de lippen te voorkomen.
  • Ga overtollig eelt op de handen en de voeten zo veel mogelijk tegen.
  • Douche niet te warm en gebruik enkel verzorgingsproducten die de huid zo min mogelijk uitdrogen.
  • Draag huishoudhandschoenen tijdens het schoonmaken.
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. Bijvoorbeeld door een luchtbevochtiger te gebruiken of door een bakje water aan de verwarming te hangen.

Kloven behandelen: hoe doe je dat?

Mochten bovenstaande tips voor jou niet baten en heb je tóch van die scheurtjes in je huid? Dat is vervelend, maar gelukkig niet onoplosbaar. Met een speciale klovenzalf zijn de kloven goed te verzorgen. Je kan hierbij kiezen voor een natuurlijke klovenzalf van Noordkroon.

Klovenzalf met wolvet: snelle genezing

Of je nu klovenzalf voor de handen gebruikt of die voor de voeten: allebei hebben ze wolvet als basis. En dat is een effectief ingrediënt bij de verzorging van kloven. De samenstelling van wolvet lijkt op onze eigen huidvetten, waardoor de zalf goed wordt opgenomen door de huid. Hierdoor wordt het tekort aan huidvetten aangevuld en komt de vochtbalans weer op peil. Precies wat nodig is om kloofjes snel te laten verdwijnen!

In onze klovenzalven wordt het wolvet ondersteund door aanvullende natuurlijke ingrediënten zoals kamfer (gaat jeuk tegen en is ontstekingsremmend), vitamine E (herstelt de huid), arnica (bevordert doorbloeding), calendula (kalmeert de huid en stimuleert celvernieuwing) en voedende natuurlijke oliën zoals amandel, avocado en rozenbottel olie.

Vragen over onze producten?

Heb je vragen over kloven behandelen, voorkomen en/of over onze producten? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!

Ga naar webwinkel Vind een verkooppunt