Hielkloven

Barstjes in hiel: hielkloven voorkomen en verzorgen doe je zó

Hoewel kloven op meerdere plekken van het lichaam kunnen voorkomen, komen ze het vaakst voor bij de hielen. En dat is vervelend. Want je kunt je voorstellen: zo’n pijnlijke barst of groef op een plek waar je dagelijks veel druk op uitoefent, dát voorkom je liever. Wij vertellen je daarom graag hoe je een goede verzorging biedt aan je hiel, kloven tegengaat én waarmee je ze behandelt.

Wat zijn hielkloven precies?

Om te beginnen gaan we graag dieper in op wat hielkloven precies zijn. Want pas als we dat – en de oorzaken ervan – helder hebben, weten we hoe je het ontstaan ervan kunt tegengaan. Een hielkloof is kortgezegd een barst, scheur of groef in de huid op je hiel. Vaak doet het erg zeer en in sommige gevallen jeukt en/of bloedt het.

Kloven voet: de oorzaken

Die vervelende scheurtjes in je huid ontstaan niet zomaar. Het is een tegenreactie op situaties waarin je hiel het zwaar te verduren heeft.

1. Overtollig eelt op hiel

Heb je last van overtollig eelt op je hiel en behandel je dit niet op de juiste manier? Dan is de kans groot dat het zich ontwikkelt tot een kloof nadat de droge eelthuid gebarsten is. Een teveel aan eelt ontstaat als je voeten veel aan wrijving of druk worden blootgesteld. Bijvoorbeeld als je veel staat of loopt, verkeerde schoenen draagt of wanneer je wat zwaarder bent.

2. Een droge huid

Je huid kan niet tegen droogte en daarom is hij van nature in staat de vochtbalans op peil te houden. Verliest hij echter huidvetten, dan krijgt hij daar moeite mee. Met als gevolg dat je huid fragiel wordt en er kloven ontstaan. Met droge hielen krijg je bijvoorbeeld te maken als:

  • Ze vaak in aanraking komen met water. Bijvoorbeeld als je lang in een vochtige badkamer staat.
  • Je ouder wordt. Je huid verliest met de jaren het vermogen om vocht vast te houden.
  • De verwarming aanstaat of het koud is buiten. Dit brengt droge lucht met zich mee.

Droge hielen en overtollig eelt voorkomen: hoe doe je dat?

Nu de oorzaken van een droge hiel, kloven en overtollig eelt duidelijk zijn, kunnen we ons richten op het vermijden ervan. Want feit blijft: voorkomen is beter dan genezen. Wat hiervoor nodig is:

  • Behandel eventueel overtollig eelt. Hoe je dat doet, lees je hier.
  • Gebruik een voedende voetcrème om droogte tegen te gaan.
  • Draag zo vaak mogelijk dichte schoenen. Dit helpt je voeten om vochtig te blijven.
  • Douche niet te warm en probeer je voeten zo min mogelijk bloot te stellen aan vocht.
  • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis goed is. Schaf bijvoorbeeld een luchtbevochtiger aan of zet een bakje water op je verwarming.

Hielkloven behandelen: hoe je dat doet

Heb jij tóch last van kloven op de hiel? Dat is vervelend, maar ook dan is er geen man overboord. Met een effectieve klovenzalf kan je de hielkloven goed verzorgen. Je kan hierbij kiezen voor de klovenzalf van Noordkroon. Wat er zo speciaal is aan deze zalf? Hij bestaat voor 99 procent uit natuurlijke ingrediënten en heeft wolvet als basis. En dat is een erg effectief en krachtig ingrediënt. Doordat de samenstelling van wolvet lijkt op die van onze eigen huid, neemt ons lichaam de zalf extra goed op. Het gevolg: het tekort aan huidvetten wordt aangevuld en de vochthuishouding raakt weer in balans. Precies wat je huid nodig heeft om hielkloven te behandelen! De krachtige werking van wolvet wordt bij de klovenzalf ondersteund door kamfer (gaat jeuk tegen en is ontstekingsremmend), vitamine E (herstelt de huid), arnica (bevordert doorbloeding) en calendula (kalmeert de huid en stimuleert celvernieuwing).

Advies nodig over onze producten?

Heb je een vraag over de verzorging van je hiel, kloven of over onze producten? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!

Ga naar webwinkel Vind een verkooppunt