Vingerkloven

Kloven in vingers: hoe je ze voorkomt en verzorgt

Kloven zijn vervelend. Al helemaal als je ze hebt op een lichaamsdeel dat je dagelijks veel gebruikt, zoals een vinger. Zo’n scheur, groef of barst in je huid veroorzaakt namelijk flink wat pijnklachten. Hoe je vingerkloven herkent, voorkomt en verzorgt? We vertellen het je graag.

Wat zijn vingerkloven precies?

Heb je kloven in je vingers, dan heb je vaak last van barsten, scheuren of groeven in de huid. Meestal zijn die te vinden bij de nagelwallen, aan de zijkanten van de vingers of op de vingertoppen. Vingerkloven doen vaak erg zeer en in sommige gevallen jeuken of bloeden ze.

Vingers kloven: de oorzaken

Waardoor kloofjes in de vingers ontstaan? Samengevat gebeurt dit door overtollig eelt of door een droge huid.

1. Overtollig eelt op de vingers

Als je vingers te maken krijgen met veel wrijving of druk – bijvoorbeeld als je veel met je handen werkt, een ring draagt of gitaar speelt – kan er overtollig eelt ontstaan. En behandel je dat niet op de juiste manier, dan is de kans groot dat dit overgaat in kloven op de vingertoppen.

2. Een droge huid

Bevat de huid van je vingers te weinig huidvetten, dan is hij niet goed in staat vocht vast te houden. Dit heeft uitdroging tot gevolg. En je kunt je voorstellen: zo’n droge, fragiele huid, is dé aanleiding voor kloven om van zich te laten zien. Met droge vingers krijg je bijvoorbeeld te maken als:

  • Je vaak je handen wast. Water, zeep en andere reinigingsmiddelen spoelen huidvetten weg.
  • Het winter is. Door gure kou buitenshuis en een loeiende verwarming binnenshuis, is de lucht in dit seizoen erg droog.
  • Je ouder wordt. Op latere leeftijd heeft de huid moeite met het vasthouden van vocht.

Kloven op vingers tegengaan: hoe doe je dat?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. En daarom is het goed om te kijken naar hoe je je vingers vrij van kloven houdt. Goede tips hiervoor zijn:

  • Behandel overtollig eelt meteen en op de juiste manier. Hoe je dat doet lees je hier.
  • Was je handen niet te vaak en gebruik reinigingsmiddelen die niet te agressief zijn
  • Draag speciale huishoudhandschoenen tijdens het schoonmaken.
  • Zet de verwarming niet hoger dan nodig en zorg voor een goede luchtkwaliteit in huis. Bijvoorbeeld door een luchtbevochtiger aan te schaffen.
  • Maak gebruik van een voedende handcrème.

Hoe je kloofjes in vingers verzorgt

Hebben bovenstaande tips voor jou niet mogen baten? En heb je toch last van kloven op je vingers? Een goede klovenzalf helpt dan bij een spoedig herstel.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de klovenzalf van Noordkroon. Doordat deze enkel bestaat uit natuurlijke ingrediënten én wolvet uit de vacht van het schaap als basis heeft, is hij zeer effectief. De samenstelling van wolvet lijkt namelijk op die van ons eigen huidvetten. En dat zorgt ervoor dat de zalf extra goed wordt opgenomen. De krachtige werking van wolvet wordt daarnaast ondersteunt door calendula (bevordert wondgenezing), vitamine E (herstelt de huid) en voedende oliën. Het resultaat van deze combinatie aan ingrediënten? Vingers die snel weer soepel, zacht én kloofvrij zijn!

Advies nodig over onze producten?

Heb je een vraag? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!

Ga naar webwinkel Vind een verkooppunt