Gepost op

Luieruitslag bij je baby: wat kan je er zelf aan doen?

De meeste baby’s hebben er wel eens last van: luieruitslag. Wanneer jouw baby last heeft van luieruitslag schrik je altijd even. Bij het uitdoen van de luier zie je dat de huid op de billen (of tussen de beentjes) rood, geïrriteerd of zelfs kapot is. Gelukkig is luieruitslag onschuldig en gemakkelijk te behandelen, maar jouw baby kan er wel flink last van hebben. Hoe ontstaat luieruitslag en wat moet je doen als jouw kleine er last van heeft?

Hoe ontstaat luieruitslag?

Ongeveer 35 tot 40% van de baby’s tussen de negen en twaalf maanden hebben wel eens last van luieruitslag. De oorzaak is het doorkomen van de tanden of de vochtige billen in de luier, waardoor de huid gemakkelijker geïrriteerd raakt. Door het schuren van de luier ontstaan kleine beschadigingen van de huid. Door de ammoniak uit urine en ontlasting raakt de beschadigde huid vervolgens extra geïrriteerd. Het wrijven van de luier langs de kapotte huid verergert de irritatie. Zo kan de huid in het luiergebied kapotgaan. De open wondjes veroorzaken de pijn bij je kleine. De kans op luieruitslag neemt toe wanneer jouw baby te lang een vieze luier draagt of diarree heeft.

Wat te doen bij luieruitslag?

1. Houd de babybillen schoon en droog

Zorg dat je baby zo kort mogelijk een vuile luier heeft. Verschoon minstens acht keer per etmaal, zodat de irritatie door vocht en ontlasting zo kort mogelijk duurt. Verschoon de luier ook direct als je merkt dat deze vies is. Maak het luiergebied voorzichtig schoon met lauw water of babydoekjes (zonder alcohol of parfum!). Laat na het verschonen de huid tot rust komen door je baby even zonder luier te laten liggen (“aan de lucht drogen”). Wanneer alles goed droog is doe je de nieuwe luier om.

2. Voorkom een uitgedroogde of geïrriteerde huid

Een droge huid kan ontstaan door het vaak in bad doen en schoonmaken van je kleine. Door het wassen worden huidvetten verwijderd. Deze vetten hebben we nodig om onze huid te verzorgen. Zeker wanneer we het hebben over dat tere babyhuidje. Gebruik daarom zo min mogelijk zeep en geen geparfumeerde schoonmaakdoekjes. Deze verwijderen de huidvetten die juist nodig zijn om de huid te verzorgen. Gebruik alleen lauw water en dep de huid droog. Gebruik je katoenen luiers? Spoel deze dan extra uit met een water azijn oplossing. (Per liter water één eetlepel azijn). De azijn verwijdert de restjes zeep uit de luiers.

3. Bescherm en verzorg de babyhuid

Je kan de huid van je kleine beschermen tegen irritatie van ontlasting en urine. Smeer het luiergebied in met een vette zalf of crème die een beschermend laagje op de huid geeft. Wij horen regelmatig positieve reacties van moeders die onze lanoline hiervoor gebruiken. Dit is een mengsel van wolvet en water. Het wolvet komt overeen met onze eigen huidvetten, waardoor de huid hier goed op reageert en op een natuurlijke wijze herstelt. De vettige lanoline zorgt dus niet alleen voor een beschermend laagje, het helpt ook de kapotte huid te herstellen en voorkomt dat de huid uitdroogt. Tip: zet het potje even in de zon of warm het afgesloten potje op in lauw/warm water, zodat het makkelijker smeerbaar is.

Lanoline kopen

Wordt de luieruitslag niet beter en maak je je zorgen? Ga dan langs bij je huisarts.

 

Deel dit blogbericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *