14 maart 2018

Luieruitslag bij je baby: wat kun je er aan doen?

Luiers zijn een noodzakelijk kwaad. In de begintijd van je kind zijn ze nodig, maar ze zorgen vaak voor ongemak. Lees hier hoe je luieruitslag te lijf gaat en voorkomt.

Wanneer jouw baby last heeft van luieruitslag schrik je altijd even. Bij het uitdoen van de luier zie je dat de huid op de billen (of tussen de beentjes) rood, geïrriteerd of zelfs kapot is. Gelukkig is luieruitslag onschuldig en gemakkelijk te behandelen, maar jouw baby kan er wel flink last van hebben. Hoe ontstaat luieruitslag en wat moet je doen als jouw kleine er last van heeft?

Hoe ontstaat luieruitslag?

Ongeveer 35 tot 40% van de baby’s tussen de negen en twaalf maanden heeft wel eens last van luieruitslag. De oorzaak is het doorkomen van de tanden of de vochtige billen in de luier. Het vervelende resultaat:  een geïrriteerde huid.

Door het schuren van de luier ontstaan kleine beschadigingen van de huid. Door de ammoniak uit urine en ontlasting raakt de beschadigde huid vervolgens extra geïrriteerd. Het wrijven van de luier langs de kapotte huid verergert de irritatie en maakt de huid kapot. De open wondjes veroorzaken de pijn bij je kleine. De kans op luieruitslag neemt toe wanneer jouw baby te lang een vieze luier draagt of diarree heeft.

Wat te doen bij luieruitslag?

1. Houd de babybillen schoon en droog

Zorg dat je baby zo kort mogelijk een vuile luier heeft. Verschoon minstens acht keer per etmaal, zodat de irritatie door vocht en ontlasting zo kort mogelijk duurt. Verschoon de luier ook direct als je merkt dat deze vies is. Maak het luiergebied voorzichtig schoon met lauw water of babydoekjes (zonder alcohol en parfum). Laat na het verschonen de huid tot rust komen door je baby even zonder luier te laten liggen (“aan de lucht drogen”). Wanneer alles goed droog is doe je de nieuwe luier om.

2. Voorkom een uitgedroogde of geïrriteerde huid

Een droge huid kan ontstaan door te veel poetsen en badderen. Door het wassen worden huidvetten verwijderd. Deze vetten hebben we nodig om onze huid te verzorgen. Zeker wanneer we het hebben over dat tere babyhuidje. Gebruik daarom zo min mogelijk zeep en geen geparfumeerde schoonmaakdoekjes. Deze verwijderen de huidvetten die juist nodig zijn om de huid te verzorgen. Gebruik alleen lauw water en dep de huid droog. Gebruik je katoenen luiers? Spoel deze dan extra uit met een water azijn oplossing. (Per liter water één eetlepel azijn). De azijn verwijdert de restjes zeep uit de luiers.

3. Bescherm en verzorg de babyhuid

Je kunt de huid van je kleine preventief beschermen tegen irritatie van ontlasting en urine. Smeer het luiergebied in met een vette zalf of crème die een beschermend laagje op de huid geeft. Wij horen regelmatig positieve reacties van moeders die onze lanoline hiervoor gebruiken. Dit is een mengsel van schapenwolvet en water. Het wolvet komt overeen met onze eigen huidvetten. Daardoor reageert de huid goed op de waxachtige en geurloze lanoline. Hij zorgt dus niet alleen voor een beschermend laagje, het helpt ook de kapotte huid te herstellen en voorkomt dat de huid uitdroogt. Tip: zet het potje even in de zon of warm het afgesloten potje op in lauw/warm water. Dan smeert de crème gemakkelijker.

Lanoline kopen

Trekt de luieruitslag na een paar dagen niet weg en maak je je zorgen? Ga dan langs bij je huisarts.