Schapeneiland Texel

Eeuwenoud Texels landschap

Het Texels landschap laat zien dat er al honderden jaren schapen worden gehouden. Op het Oude Land van Texel liggen met de hand gegraven kolken als drinkplaats voor de schapen en zie je tuinwallen om de schapen in de wei te houden. In de karakteristieke schapenboeten werden vroeger het hooi en de voerbakken opgeslagen.

Eigen schapenras

Texel heeft een eigen schapenras genoemd naar de plaats van herkomst: de Texelaar. De Texelaar is ongehoornd, niet groot en heeft een stevige bouw. De vacht is meestal wit van kleur terwijl de neus en de klauwtjes zwart zijn. Eerder werden de Texelse schapen gehouden voor de wol en de schapenkaas. Nu zijn ze wereldberoemd dankzij de goede vleeskwaliteit.

Lammerij

Er zijn nu nog zo’n zestig schapenboeren op Texel. De meeste hebben naast de schapen nog een andere bron van inkomsten zoals melkkoeien of kamperen bij de boer. In de herfst komt de ram bij de schapen. Na vijf maanden min vijf dagen begint de lammerij. Dat is een drukke tijd. De boer en boerin zijn dag en nacht bij de schapen, er kan een ooi hulp nodig hebben bij de geboorte.

Wol is het mooiste

Tegenwoordig is wol een bijproduct van het schaap; door de lage wolprijzen krijgt de schapenboer niet veel geld voor een vacht. Wij vinden wol echter het mooiste product dat het schaap ons kan leveren. Ieder jaar in de scheertijd geldt: schaap blij, wij blij! Het dier heeft minder jeuk en kan de lichaamswarmte beter kwijt. Voor ons is de scheertijd de oogsttijd van het wolvet, de basis van onze crèmes.

Lees meer over: