Schapeneiland Texel

Eeuwenoud Texels landschap

Het Texels landschap laat zien dat er al honderden jaren schapen worden gehouden. Op het Oude Land van Texel liggen met de hand gegraven kolken als drinkplaats voor de schapen en zie je tuinwallen om de schapen in de wei te houden. In de karakteristieke schapenboeten werden vroeger het hooi en de voerbakken opgeslagen.

Eigen schapenras

Texel heeft een eigen schapenras genoemd naar de plaats van herkomst: de Texelaar. De Texelaar heeft een stevige bouw en is wereldberoemd dankzij de goede vleeskwaliteit. De meeste Texelse schapen hebben een witte vacht, sommige hebben een bruine of blauw-grijze vacht. Wij selecteren de ruwe wol met zorg. Alleen de allerzachtste wol met de langste vezels (lamswol) is goed genoeg voor onze Texelse Schapenwol. De verzamelde vachten worden op natuurlijke wijze gewassen en ambachtelijk gesponnen tot garen in zes natuurtinten.

Scheertijd

Ieder voorjaar worden de Texelse schapen geschoren. Het is een drukke dag op de boerderij. De helpers van de scheerder sorteren de vachten en stoppen de ruwe wol in grote zakken. Tijdens dit werk maakt het wolvet uit de vachten de handen heerlijk zacht en wondjes verdwijnen. Tijdens het verzamelen van de wol op onze eigen schapenboerderij is het idee voor de Schapenwolcrème ontstaan: natuurlijke huidverzorging op basis van wolvet voor de gewone en gevoelige huid.

Lammerij

Er zijn nu nog zo’n zestig schapenboeren op Texel. De meeste hebben naast de schapen nog een andere bron van inkomsten zoals melkkoeien of kamperen bij de boer. In de herfst komt de ram bij de schapen. Na vijf maanden min vijf dagen begint de lammerij. Dat is een drukke tijd. De boer en boerin zijn dag en nacht bij de schapen, er kan een ooi hulp nodig hebben bij de geboorte. In deze tijd is het extra leuk om over het eiland te fietsen. Overal zie je springende lammetjes in de wei!