Texelse Schapenwol

Per 1 januari 2022 zijn Texelse Schapenwol en Noordkroon twee aparte bedrijven geworden. Moeder Renske blijft actief met Texelse Schapenwol, zoon Rik heeft Noordkroon overgenomen. Texelse Schapenwol heeft nu een eigen website met webwinkel. Hier kan je de garens van Texelse wol bestellen en meer informatie vinden over het Texelkleed.

Naar Texelse Schapenwol website

Texelse Schapenwol is gesponnen wol dat afkomstig is van schapen die geboren en getogen zijn op het eiland Texel. Er zijn zes prachtige natuurtinten en drie diktes. Op elk label is aangegeven waar op Texel de wol vandaan komt.

Schaap blij, wij blij

Op een warme dag in juni worden de schapen op Texel geschoren. Geen pijn, weinig stress, op Texel zijn de scheerders vakmannen (soms een vakvrouw, leuk!). Het scheerapparaat glijdt over de huid en in vijf minuten ligt de vacht van ruim twee kilo naast het schaap. Een geschoren schaap heeft minder jeuk en kan de warmte beter kwijt. Schaap blij en wij ook blij. Want nu kunnen we aan het werk met de oogst: iedere vacht gaat door onze handen. Eerst halen we alle viezigheid eruit, dan sorteren we op kleur en tot slot nog een keer op kwaliteit.

Naar de tovenaarsschool

Onze bestelbus wordt volgestouwd en we vertrekken naar de wolspinnerij in Duitsland. Wij noemen het de Harry Potter-wolspinnerij. Een donkere schuur vol stampende machines met genoeg sfeer voor een tovenaarsschool. De gesponnen strengen wol van de vorige partij die we meteen weer meenemen, lijken met magie vervaardigd.

Iedere kleur heeft een eigen naam

Brandingwit komt van het witte Texelse schaap, dit is de meest voorkomende kleur van dit schapenras.

Het garen Texels Blauw is gesponnen uit de vacht van het schaap met de naam: Blauwe Texelaar. Het zijn grijsbruine schapen die door een paar boeren op Texel worden gehouden. De kleur van dit garen is dan ook grijsbruin.

Heb je een muts op van Boetenbruin, zoek dan in het genoemde buurtschap op het wollabel naar het Zwartbles schaap met donkerbruine wol en witte vlekken op de kop, poten en staart.

Schelpengrijs en Sluftergrijs zijn een menging van de Brandingwit en Texels Blauw. De Slufter is een Texels natuurgebied dat bij slecht weer en hoog water diepgrijs kan kleuren.

De sokkenwol puur, extra of puur Brandingwit zijn een eerbetoon aan het Texel van vroeger waar de meisjes witte en de jongens wit-zwarte sokken droegen.