• VERZORGING MET BIOLOGISCH WOLVET
 • INGREDIËNTEN VAN NATUURLIJKE OORSPRONG

Van schaap naar wolvet in onze producten

Ieder jaar worden in de zomer de schapen geschoren. Zo’n 20 jaar geleden is tijdens het sorteren van de afgeschoren wol het idee voor onze crèmes en zalven op basis van wolvet ontstaan. Het wolvet maakte onze handen heerlijk zacht en wondjes verdwenen. Wij nemen je in deze blog mee in het proces en leggen je precies uit hoe wolvet zijn weg van de schapen naar onze crèmes en zalven vindt.

Voordat we het proces induiken vertellen we je graag wat meer over de verschillende functies van wolvet. Want waarom maakt een schaap eigenlijk wolvet aan? Allereerst zorgt het voor de verbinding van wolvezels, waardoor de vacht een dicht geheel wordt en het schaap optimaal bestand is tegen weersinvloeden. Daarnaast beschermt het wolvet de huid van het schaap tegen bacteriën, schimmels en uitdroging. Er verdampt minder vocht en daardoor blijft de huid soepel. Qua functionaliteit komt wolvet overeen met de talg wat wordt geproduceerd door de menselijke huid.

  Schapen scheren

  De eerste stap in het proces is het scheren van de schapen. Dit gebeurt ieder jaar, meestal in de zomermaanden. Al het wolvet in onze producten is afkomstig van schapen die na het scheren weer de weide ingaan.

  Wassen en centrifugeren

  De wol wordt vervolgens naar de wolwasserij gebracht. Daar wordt de wol gewassen in verschillende baden. Bij de eerste baden wordt het wolvet gescheiden van de wol en komt het in het waswater terecht. Dit waswater wordt afgevoerd, waarna eerst al het zand en aarde uit het water gehaald wordt door het te laten zakken met behulp van de zwaartekracht. Daarna wordt met een centrifuge het wolvet van het water gescheiden.

  Wolvet reinigen

  Het wolvet gaat van de wolwasserij naar een bedrijf die het purificeert. Nadat het wolvet uit het waswater is gehaald, heeft het een sterke geur, is donker en kan het onzuiverheden bevatten, waaronder bacteriën. Op dit moment is het nog niet klaar om gebruikt te worden in lichaamsverzorgingsproducten. De geur van het wolvet wordt geneutraliseerd en onzuiverheden worden er uitgehaald. Als gevolg van dit proces verandert de kleur van donker naar licht. Er zijn verschillende kwaliteiten wolvet. Wij gebruiken enkel de allerbeste, meest zuivere kwaliteit voor onze crèmes en zalven.

  Wolvet versus lanoline

  Wolvet is het natuurlijke vet uit de vacht van een schaap. Lanoline is in principe hetzelfde als wolvet. Met wolvet wordt meestal het vet bedoeld dat in de wolwasserij uit de wol wordt gewassen. Zodra het wolvet is klaargemaakt voor bijvoorbeeld lichaamsverzorgingsproducten, wordt het vaak lanoline genoemd. Wij kiezen ervoor om het altijd wolvet te blijven noemen.