De Noordkroon maakt creme van schapenwolvet
Gepost op

Verhuisbericht van De Noordkroon

Onlangs verhuisde De Noordkroon naar een nieuwe locatie: een Texelse stolpboerderij. In 2012 moest het bedrijf vanwege natuurontwikkeling noodgedwongen de schapenboerderij verlaten. Het team werkte daarna zes jaar vanuit het Texelse dorp Den Burg. De energieneutrale Texelse stolp met een weids uitzicht op schapen en tuunwallen voelt als thuiskomen. Een verhuisbericht waar je energie van krijgt.

De Noordkroon was tot 2012 een schapenboerderij die dagelijks schapenkazen, worsten en wol verkocht aan enthousiaste bezoekers. In 1996 vulde de stal zich met een kudde geiten, die nieuwe soorten kaas en melk op de planken bracht. Kort voor 2000 bracht Renske de voorloper van de huidige Schapenwolcrème op de markt.  Aanvankelijk verkocht zij de verzorgingslijn vanuit de boerderijwinkel.

De Schapenwolcrème verhuist mee

Het Noordkroonteam nam met een zwaar hart afscheid van alle dieren en medewerkers. De schapenwolcrèmes verhuisden mee, net als de naam (en het gevelbord) De Noordkroon. In de afgelopen jaren groeiden de zachte, verzorgende producten uit tot een volledige verzorgingslijn. Via drogisterijen, pedicures en de Noordkroonwebwinkel komen de crèmes in heel wat Nederlandse en Duitse huishoudens terecht.

Bouwen, energie neutraal en schapenwolisolatie

isoleren met schapenwol bij de Noordkroon

Begin 2018 had het Noordkroonteam een duidelijk doel voor ogen: iets authentieks neerzetten dat goed in het landschap past. De nieuwe traditioneel ogende en gepotdekselde werkschuur, waar de producten staan en het team werkt, is op een haar na klaar. De stolp heeft nog wat bouwfases te gaan, de ontvangstruimte met uitzicht over het Texelse landschap is al in gebruik. Op het moment grazen de schapen van de buurman op de weilanden. Hopelijk zijn dat spoedig weer de schapen van De Noordkroon.

Naast authentiek is Noordkroon zelfvoorzienend. De lampen, de computers en de verwarming: zij draaien op zelf opgewekte energie. Er is zelfs schapenwolisolatie. Het dak aan de zuidkant van de werkschuur ligt vol met zonnepanelen en alle warmte komt van een warmtepomp. Eén wand, daar waar de krachtige Texelse wind vaak tegenaan beukt, heeft een isolatielaag van schapenwol. Dat is zeer prettig voor het binnenklimaat. Wol kan tot wel 33 procent van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Hierdoor blijft het binnen vrij van vocht. En dat is weer gunstig voor het energieverbruik. Vochtige lucht warmt namelijk langzamer op dan droge lucht. Is het weer buiten droger en warmer? Dan geeft de wol het vocht gestaag terug aan de omgeving, wat weer verkoelt. Kortom: cirkel rond.

Wij nemen hier op onze nieuwe boerderij de verantwoordelijkheid voor een stuk van de aarde, zonder het geheel en de lange termijn uit het oog te verliezen. Wij hopen dat we het goed doen en de wereld een stukje mooier achterlaten dan hij nu al is.

 

 

Deel dit blogbericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *