Nieuwe verpakking, dezelfde crème

Na twintig jaar heeft De Noordkroon afscheid genomen van de bruine potten met zwarte deksels en zijn wij overgestapt op verpakkingen die duurzamer zijn. Ook het uiterlijk van de verpakkingen is veranderd. Hiermee zijn wij klaar voor de toekomst. Graag vertellen wij waarom we juist nu overstappen naar nieuwe verpakkingen en waarom wij gekozen hebben voor bepaalde materialen. Ook vertellen wij over de kleur van de verpakkingen en leggen wij uit waarom we bewust niet gekozen hebben voor glazen potjes.

Volgende generatie

Vaak hoorden wij van klanten de opmerking dat ze duurzame verpakkingen belangrijk vinden. Natuurlijk zijn wij het daarmee eens. Al enige tijd wisten we dat wij over wilden stappen op verpakkingen die duurzamer zijn. Een groot project en een hele uitdaging voor ons relatief kleine bedrijf.

In 2022 wordt De Noordkroon overgenomen door de volgende generatie. Zoon Rik neemt het over van moeder Renske. De afgelopen jaren wordt er door moeder en zoon goed samengewerkt richting de toekomst, een stabiele basis om grotere projecten op te pakken. Ook de ontwikkelingen op het gebied van duurzame verpakkingen gingen door en daarmee de mogelijkheden om de overstap naar de nieuwe verpakkingen te maken.

Potten van gerecycled PET

Wij zijn onze zoektocht begonnen met de vraag: welke materialen zijn de meest duurzame optie voor onze potten en tubes? Voor onze potten zijn wij uiteindelijk uitgekomen bij gerecycled PET. Dit is het enige gerecyclede materiaal dat gebruikt mag worden voor ‘stay-on’ cosmetica, waar onze huidverzorgingsproducten onder vallen. Gerecycled PET heeft een stuk lagere CO2 uitstoot in vergelijking met niet-gerecycled PET. Per kilo materiaal scheelt het ongeveer 1.65KG CO2 uitstoot. Daarnaast wordt er voor de productie van gerecycled PET ook minder water gebruikt (0.67 liter besparing per kilogram) en minder energie (11kWh besparing per kilogram). De potten van gerecycled PET kunnen ook gewoon weer bij het plastic afval om nogmaals gerecycled te worden.

Tubes van suikerriet

Het is niet mogelijk om tubes te maken van gerecycled PET, daar is het materiaal niet geschikt voor. Daarom hebben wij bij onze tubes gekozen voor bio-PE. Dit soort plastic wordt gemaakt van suikerriet en niet van fossiele grondstoffen. Hierdoor heeft bio-PE een veel lager milieu impact. Suikerriet neemt CO2 op en kan opnieuw aangeplant worden. Bio-PE heeft dezelfde chemische samenstelling als normaal PE en kan gewoon bij het plastic afval.

Het suikerriet dat gebruikt wordt voor onze bio-PE tubes is afkomstig van suikerriet plantages in Brazilië. Deze plantages liggen niet in het Amazone gebied en er is dus geen relatie met de kap van het regenwoud.

Waarom zo wit mogelijk zijn

Behalve het materiaal is ook de kleur van verpakkingen van invloed op de duurzaamheid. De sorteermachine van een recyclebedrijf herkent materiaal met een donkere kleur minder goed. Er is dus een grotere kans dat verpakkingen met een donkere kleur niet gerecycled worden. Daarnaast kan donker materiaal moeilijk worden bijgekleurd waardoor het een minder goede basis is voor verdere verwerking tot andere producten.

De meest duurzame optie is om te kiezen voor transparant plastic. Voor onze producten is dit niet mogelijk. De crèmes en zalven moeten beschermd worden tegen UV straling zodat wij de stabiliteit van de producten kunnen garanderen. Uiteindelijk hebben wij gekozen om onze verpakkingen zo wit mogelijk te houden.

Kleurverschil bij potten

‘Zo wit mogelijk‘ betekent dat de potten van gerecycled PET die wij aankopen wit van kleur zijn met soms een blauwe of soms een groene gloed. Deze gloed heeft te maken met het basismateriaal dat gerecycled is. Voor onze potten worden voornamelijk PET flessen gebruikt die transparant maar ook blauw of groen gekleurd kunnen zijn. Wij kiezen voor een duurzame oplossing en accepteren daarmee deze kleurverschillen.

Waarom geen glazen potjes?

Vaak wordt gedacht dat glas duurzamer is dan plastic. Als je kijkt naar de CO2 uitstoot per kilogram dan lijkt dit ook te kloppen. Alleen is een pot gemaakt van bijvoorbeeld PET stukken lichter dan dezelfde pot gemaakt van glas. Milieu Centraal heeft laten uitrekenen dat als de verpakking van glas 6 keer of meer zwaarder is dan dezelfde verpakking gemaakt van plastic, het glas slechter is voor het milieu. Dit heeft onder andere met het transport te maken. Glas is zwaarder en zorgt bij vrachtwagens voor meer CO2 uitstoot. In ons geval zouden potten van glas meer dan 6 keer zwaarder zijn dan onze nieuwe potten van gerecycled PET. Daarnaast is er bij glazen verpakkingen ook altijd het risico dat ze kapot gaan tijdens de verzending. Glas is voor ons dus niet de meest duurzame optie.

Ook bewuste keuze bij labels

Voor de labels van onze potten hebben wij gekozen voor het Clean Flake materiaal. Clean Flake is speciaal ontwikkeld voor gebruik op PET verpakkingen om het recyclen hiervan zo makkelijk mogelijk te maken. Labels gemaakt van Clean Flake laten los bij een relatief lage watertemperatuur van 70 graden en laten geen lijmresten achter. Hierdoor worden de labels tijdens het recycleproces gemakkelijk van de PET verpakking afgeweekt.

Verbeterpunten

Helaas zijn onze verpakkingen niet 100% duurzaam. Zo is het niet mogelijk om op onze potten van gerecycled PET ook een deksel van gerecycled PET te gebruiken. De deksel zou niet goed draaien. Daarom zijn de deksels gemaakt van niet-gerecycled PE. Hetzelfde geldt bij onze tubes: deze zijn gemaakt van bio-PE maar dit is geen geschikt materiaal voor de doppen. Een dop gaat vaak open en dicht en bio-PE is hiervoor niet sterk genoeg.  Om deze reden zijn de doppen die wij op onze tubes gebruiken gemaakt van niet-gerecycled PP.

Wij houden de ontwikkelingen in de gaten en hopen in de toekomst nog duurzamer te werken.