kinderen en verzorgen met crème
Gepost op

Antwoorden over de kinderhuid en crème

Elke ouder die zijn pot of tube crème wel eens vergat op te ruimen weet het: de inhoud heeft een aantrekkingskracht op kinderen. Heeft de kinderhuid een crème nodig? Drie tips voor kinderen in de leeftijd van vijf tot tien jaar.

Een gezonde kinderhuid heeft technisch gezien geen dagelijkse huidverzorger nodig. Toch adviseren we om een paar keer per week even lekker te smeren.

Waarom? Aanraken en smeren met de juiste crèmes is niet alleen fijn voor de huid, het is ook rustgevend. Zoals je baby’s na hun bad wel eens insmeert met een olie omdat zij er rustig van worden, zo kun je ook oudere kinderen dit ritueel aanbieden.

Hoe pak je een kindermassage aan en wat is het effect?

  • Leg na het douchen en afdrogen een zachte handdoek op het bed, zorg dat de kamer lekker warm is en smeer het hele lijf van je kind in met een huidcrème. Vermijd het gezicht.
  • Maak de crème handwarm tussen de energie van je wrijvende handen.
  • Probeer ook eens de voeten van je kind mee te nemen. Na een paar keer oefenen lukt het om de voetzolen en tenen te masseren zonder dat ze lachend hun voeten wegtrekken.
  • Voor het slapen gaan masseren maakt rustig en slaperig.

Wat te doen bij huidirritatie bij kinderen?

Roodheid en irritatie ontstaan vaak door overmatig poetsen (met geparfumeerde billendoekjes en toetenpoetsen bijvoorbeeld). Te vaak douchen of badderen is ook een boosdoener. Drie keer per week douchen of in bad is meer dan prima. Vermijd douche- en badproducten met het sterk ontvettende ingrediënt Sodium Laureth Sulfaat. De betere drogisterijen en ecowinkels verkopen producten met mildere ingrediënten.

Probeer eens een wasmiddel zonder parfum en gebruik geen wasverzachter. De parfums die in de kleding en handdoeken achterblijven, irriteren de huid. De huid weer op krachten laten komen kun je doen door elke avond met een neutrale crème te smeren. Neutrale crèmes zijn vaak prima geschikt voor de gezichtshuid.

Een onzuivere of onrustige puberhuid

Een meer onzuivere, onrustige huid en een toenemende talgproductie kan al beginnen vanaf 9 jaar. Allereerst is het een misvatting dat je de onzuivere huid vaak moet reinigen. Overmatige talgproductie, vaak de veroorzaker van kleine ontstekingen/bultjes, wordt alleen maar erger van poetsen. Een aantal pubers met puistjes gebruikt de gezichtscrème en Neutraal Crème van De Noordkroon. Omdat deze naar eigen zeggen de huid tot rust brengen.

Wanneer hebben kinderen altijd crème nodig?

De enige situatie waarin kinderen altijd crème nodig hebben: buiten en op zonnige dagen van april tot en met september. Smeer elke drie uur met crèmes die een beschermingsfactor van minimaal 30 hebben. Pas op met dikke lagen crème als het kwik onder nul staat. Dit kan namelijk bevriezing van de huid veroorzaken. Vaseline lijkt bijvoorbeeld een prettige, vette barrière tegen kou, maar dat is schijn. De grote hoeveelheid water in de vaseline bevriest al binnen een paar minuten. Houd voor je kinderen de ergste kou liever op afstand met een warme sjaal of col en meerdere dunne lagen kleding.

Kinderen en schapenwolvet smeren

De verhalen over schapenwolvet en kinderen lopen uiteen. Je hoort wel eens dat schapenwolvet een ingrediënt is waar kinderen een allergie voor kunnen opbouwen. Wat echter ook alom bekend is: de waxachtige stof uit de schapenwol is mild, werkt antibacterieel en verstikt de huid niet.

Wat zijn de ervaringen van Noordkroon met kinderen en schapenwolvet? In de 20 jaar dat De Noordkroon met dit ingrediënt werkt, heeft een aantal volwassenen zich gemeld met huidirritaties. Zoals met veel stoffen is het mogelijk dat wolvet een allergische reactie geeft. Gelukkig komt dat heel weinig voor.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Smeer een klein deel van de huid in, bijvoorbeeld een stukje pols. Is dit na een dag niet roder of geïrriteerd? Dan kun je de wolvet rustig gebruiken. Juist omdat wolvet lijkt op de vettende stoffen in onze eigen huid, is de kans op irritatie minimaal.

Lees het artikel over luieruitslag bij kinderen

 

Deel dit blogbericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *