12 oktober 2018

Zomereczeem paarden: Tips over voeding en de behandeling

Zomereczeem is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij paarden, pony’s en shetlanders; in zeldzame gevallen komt het ook bij veulens voor. Je herkent zomereczeem aan het gedrag van het dier. Je ziet dat het dier onrustig is door jeuk en vaak staat te schuren, vooral bij de staart en de manen. De huid wordt kaal en schilferig en er kunnen schaafwonden ontstaan. Vooral in de zomermaanden kan zomereczeem veel last veroorzaken.

Wat is de oorzaak van zomereczeem?

De oorzaak van het zomereczeem is een allergische reactie op het speeksel van voornamelijk de Culicoides mugjes. Deze stekende mugjes worden ook wel knutten genoemd en zijn net met het blote oog te zien. De aandoening is bij paarden moeilijk te voorkomen en kan erfelijk zijn. Door vaker in aanraking te komen met de knutten kan het paard steeds gevoeliger reageren op het speeksel van de knutten. In het begin kan er dus een lichte zomereczeem zijn, maar de klachten kunnen elk jaar erger worden.

De kenmerken van de allergische reactie is ernstige jeuk in het gebied bij de staart en de manen, soms bij de buik. Daarnaast zie je ook vaak schilfers op de huid in deze gebieden (ook wel rondom de oren of op het hoofd). Door de jeuk staat het paard zich voortdurend te schuren, met mogelijke schaafwonden tot gevolg. Deze wonden kunnen gaan ontsteken of bacteriële infecties kunnen de overhand krijgen. Door de constante jeuk worden de wonden telkens weer open geschuurd en genezen ze moeilijk of niet. Zomereczeem is een ernstige aandoening en kan groot invloed hebben op het welzijn van het paard. Gelukkig is het niet besmettelijk.

Wat te doen bij zomereczeem? Lees hieronder enkele tips.

Zomereczeem deken

Je kan je paard tegen de beten van de mugjes beschermen door deze helemaal in te pakken in een speciale eczeemdeken. In tegenstelling tot een vliegendeken geven deze dekens meer bedekking en hebben vaak een sterkere buitenstof die het paard beter beschermt tegen steken. Het is belangrijk om al vroeg in het voorjaar (begin maart), voordat de eerste mug gebeten heeft, de deken op te doen. Het meeste effect heeft de deken als deze continu tot eind oktober gedragen wordt.

Naast een deken is het ook een optie om je paard tijdens de zonsopgang en zonsondergang op stal te zetten. Dat is de tijd dat de mugjes het meest actief zijn en dus de meeste last veroorzaken. Helaas is het mogelijk dat de mugjes ook op stal last veroorzaken. Tot slot kan het helpen om je paard in een open en winderige weide te zetten. De mugjes houden van vochtige, schaduwrijke plekken met weinig tot geen wind en zullen op een open weide minder voorkomen.

Zomereczeem en voeding

Ook voeding kan een rol spelen bij zomereczeem. De juiste voeding lost het probleem niet op maar klachten kunnen verminderen of in ieder geval niet verergeren. Vaak wordt geadviseerd om voor paardenvoer met weinig eiwitten en een laag zetmeelgehalte te kiezen. Ook is het suikergehalte in de voeding van invloed. Gras, kuilgras en wortelen bevatten van nature suikers. Deze suikers zijn extra belastend voor de lever die al zo hard moet werken om alle afvalstoffen af te voeren. Daarom is het aan te raden om het suikergehalte in het volledige rantsoen in de gaten te houden en het paard sober te voeren met goed, uitgebalanceerd voer. Daarnaast kan je de weerstand van je paard verbeteren door voedingssupplementen toe te voegen aan het dieet. Vitamine E en vitamine C helpen bij het afvoeren van afvalstoffen. Lijnzaadolie, wat veel omega 3 bevat, en mineralen zoals mangaan, zink en koper zijn belangrijk voor een gezonde huid. Deze stoffen werken ontstekingsremmend en kunnen de allergie en jeuk verminderen.

Goed om te weten

Het is belangrijk om de kapotte huid veroorzaakt door zomereczeem goed te verzorgen. Wondjes kunnen nog meer mugjes aantrekken. Een goede zalf kan de kapotte huid tot rust brengen en wondjes laten helen. Wij hebben EHBO zalf paard & hond ontwikkeld, een vette zalf op basis van wolvet/lanoline. Deze zalf is 100% natuurlijk. Wolvet is afkomstig van het schaap en is te vergelijken met de huidvetten van andere zoogdieren. Hierdoor wordt het goed opgenomen door de huid van het paard. Het wolvet hydrateert en verzacht en helpt de huid op een natuurlijke wijze te herstellen. De extra toegevoegde Arnica en calendula bevorderen de wondheling. Daarnaast vormt de vette zalf een barrière waar de mugjes moeilijker doorheen kunnen prikken. Niet elk paard is hetzelfde, maar wij hebben al veel positieve reacties gehad over het gebruik van de EHBO zalf bij zomereczeem!

EHBO Zalf kopen