13 mei 2019

Zonnebrandcrème, welke kies je?

Smeren, kleren, weren

Het idee voor een nieuw product komt meestal van onze klanten. ‘Hebben jullie zonnebrandcrème?’ stond in de mail of werd ons direct gevraagd in de kraam op de Texelse markt. Dus zijn wij aan het ontwikkelen geslagen. En dat begint met marktonderzoek: op internet en door te winkelen bij de drogist op Texel. Daarna ga je keuzes maken. Het moest een natuurproduct worden, daar geloven wij in. Met wolvet als belangrijk ingrediënt. En ook nog eens eenvoudig, zonder poespas, net zoals onze andere producten.

De bescherming van de huid teven de uv-stralen van de zon is heel belangrijk. Huidkanker is op dit moment de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. KWF Kankerbestrijding heeft een mooie slogan bedacht: ‘smeren, kleren, weren’. Smeer je goed in, bescherm je huid met zonwerende kleding (zet een pet op!) en blijf midden op de dag, als de zon het sterkst is, uit de zon.
Wat is een fijne zonnebrandcrème? Waar moet je op letten? In dit blog leggen we het stap voor stap uit.

Kies eerst de factor

Je keuze begint bij de beschermende factor. De beschermingsfactor voor je huid wordt ook wel de SPF -Sun Protection Factor- genoemd. Deze is afhankelijk van je huidtype en van de kracht van de zon.

Allereerst het huidtype. Dit is erfelijk bepaald, je verandert er dus niets aan. Er zijn zes huidtypes die variëren van een lichte huid die snel verbrand en zelden bruint (huidtype 1) tot een heel donkerbruine huid die nooit verbrandt en heel makkelijk bruint (huidtype 6). Op internet is makkelijk te vinden welk huidtype jij hebt. Bij ieder huidtype wordt een SPF geadviseerd. Bij huidtype 1 is dat SPF 30 of hoger, bij huidtypes 2 tot en met 6 is een SPF tot 20 voldoende.

De kracht van de zon oftewel de hoogte van de uv-straling zijn ook bepalend voor de beschermingsfactor die je nodig hebt. Houd dus rekening met het aantal uren dat je in de zon blijft en ook met het tijdstip van de dag. Ga je op een zomerse dag naar het strand of naar het park of maak je een zomerse wandeling in de bergen? Gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge factor: SPF 30 tot 50. Ga je een stukje fietsen of loop je door de stad? Dan is een matige beschermingsfactor voldoende: SPF 15-25.

Wil ik een spray of een crème?

Het belangrijkste, de factor, weten we nu. Op naar het volgende keuzemoment. Ga ik voor een spray of een crème? Het is maar net wat je het fijnste vindt. Een spray bevat meer water en smeert daardoor goed uit. Tegelijk bestaat de kans dat je hierdoor te weinig gebruikt en dus niet genoeg beschermd bent. Ook opletten bij de barbecue en als je een sigaret opsteekt: vaak bevatten sprays alcohol en zijn dus licht ontvlambaar!

Een crème bevat geen water en kan dus niet bevriezen. Handig als je op wintersport gaat. Bij crèmes zie je vaak op de verpakking staan: UVB en UVA. Dit betekent dat het zonnefilter in die crème je huid beschermt tegen UVB-zonnestralen die je huid laten verbranden en tegen UVA stralen die zorgen voor huidveroudering en rimpels. Een dubbele bescherming dus!

Natuurlijk filter zonder witte waas

Voor ons was het meteen duidelijk: wij willen een zonnebrandcrème maken met een natuurlijk filter. Dat past bij ons bedrijf. Bovendien geven deze filters minder reacties bij de (allergie)gevoelige huid. Een natuurlijk filter bestaat uit heel veel witte deeltjes die de schadelijke uv-stralen weerkaatsen. Door deze witte deeltjes is het onvermijdelijk dat je bij het opbrengen van een natuurlijke zonnebrandcrème een wit laagje ziet, zeker wanneer je een flinke dot direct op de huid aanbrengt. Dit ‘sneeuwpopeffect’ wil je natuurlijk niet. Om dit te voorkomen worden de witte deeltjes piep- en piepklein (nano) gemaakt waardoor de witte waas snel wegtrekt.

Bestellen zonder verzendkosten

Hij is er al even: de Schapenwol Zonnebrandcrème van De Noordkroon. Maar liefst 99% natuurlijk (dat ene procentje is de conservering) en met SPF 20. Het filter is natuurlijk en laat nagenoeg geen witte waas achter. De crème geeft dubbele bescherming: tegen verbranden en tegen huidveroudering en rimpels. En als klap op de zonnige vuurpijl: ook geschikt voor de gevoelige huid!

Bestel nu Schapenwol Zonnebrandcrème zonder verzendkosten

Actie is geldig t/m 19 mei 2019.