Eelt op handen

Overtollig eelt handen: hoe je het voorkomt en verwijdert

Eelt op je handen: ook jij hebt daar vast wel eens mee te maken gehad. En daar is in principe niks mis mee. Want hoewel het er misschien niet altijd even aantrekkelijk uitziet, heeft dat witgelige laagje huid daadwerkelijk een functie: je handen beschermen tegen beschadigingen.

Laat het eelt echter in grote mate van zich zien? Dan wordt het een ander verhaal. Overtollig eelt veroorzaakt klachten als pijn en kloven. En dus is het zaak dát voor te zijn. Wat daarvoor nodig is en hoe je overtollig eelt van de handen verwijdert als het al te laat is? We vertellen het je graag.

Eelt op handen: wat is dat precies?

We lieten het zojuist al even vallen: eelt is eigenlijk een soort beschermlaagje. Deze extra laag huid wordt aangemaakt op lichaamsplekken die veel wrijving en/of druk ervaren. De reden? Je lichaam hoopt je handen hiermee te behoeden voor wondjes en beschadigingen.

Hoe ontstaat overtollig eelt?

Van nature is je lichaam in staat de hoeveelheid aanwezige huidcellen in balans te houden. Dat wil zeggen: ontstaat er nieuwe huid, dan sterven er evenveel huidcellen af aan de oppervlakte. Is de druk en/of wrijving echter zodanig hoog dat je lichaam de noodzaak ziet extra eelt aan te maken? Dan raakt de huidproductie uit balans en neemt het eelt een overtollige vorm aan.

Mogelijke oorzaken

Uiteraard heeft de ene persoon meer last van te veel eelt op de handen dan de ander. Wanneer je een groter risico loopt op het ontwikkelen van een overschot is bijvoorbeeld:

  • Als je veel met je handen werkt
  • Als je een instrument bespeelt
  • Als je vaak ringen draagt
  • Als je veel met een pen schrijft
  • Als je vaak in de weer bent met een bezem of dweil

Te veel eelt handen: de gevolgen

Hebben jouw handen heel wat druk en/of wrijving te verduren gehad? Dan zou de eeltlaag zomaar eens pijnklachten kunnen geven. Kou, wind en droogte doen hier mogelijk nog eens een schepje bovenop. Er kunnen kloven ontstaan: kloven in handen zijn kleine barstjes die vaak erg pijnlijk zijn.

Hoe ga je overtollig eelt tegen?

Oefen je vaak druk uit op je handen, dan is eeltvorming nooit geheel te voorkomen. Wat je wel kunt doen: je handen verzorgen met de juiste producten. Zo ga je droogte en verergering van klachten tegen.

De speciale handcrème en klovenzalf van Noordkroon bieden bijvoorbeeld uitkomst. Deze producten hebben wolvet als basis. Het voordeel daarvan? Doordat de samenstelling hiervan vergelijkbaar is met de samenstelling van onze huid, wordt het extra goed opgenomen. Met een beter resultaat tot gevolg.

Eelt handen verwijderen: hoe doe je dat?

Heeft het eelt op je handen een pijnlijke vorm aangenomen? Dan is het van belang het te verwijderen. Je kunt hiervoor een manicure bezoeken, maar ook is het mogelijk zelf aan de slag te gaan.

Aan de gang met een puimsteen of eeltvijl

Eelt van je handen verwijderen doe je eenvoudig met een puimsteen of eeltvijl. Hoe dat werkt? Eigenlijk spreekt het wel voor zich. Door schurende bewegingen te maken, verdwijnt de overtollige eeltlaag vanzelf. Aan te raden is je handen van tevoren te laten weken in een bakje warm water. Je huid wordt hierdoor zacht, waardoor het eelt sneller afbrokkelt. Wel goed om op te letten: wees voorzichtig en vijl niet te veel eelt weg. De beschermende functie ervan wil je immers behouden.

Vragen of advies nodig?

Heb je vragen over eelt, eelt op je handen, eelt op voeten en/of onze producten? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.