Ruwe huid
Schilferige of ruwe huid: hoe je het tegengaat en verhelpt
Een huid die zo droog is dat het pijn doet met een korrelige textuur en schilfers. Klinkt dat herkenbaar? Dan heb je misschien te kampen met een ruwe huid. Iets wat flink wat ongemak teweegbrengt. We vertellen je graag hoe je ruwheid van de huid voorkomt en verhelpt.
Wat is een ruwe huid precies?
Om te beginnen goed om te weten: wat verstaan we precies onder een ruwe huid? Zoals we net al even lieten vallen kenmerkt ruwheid zich voornamelijk door klachten als pijn, een korrelige textuur en schilfers. Maar ook andere kwalen komen vaak om de hoek kijken. Denk aan barstjes of vervellingen.
Hoe ruwheid van de huid ontstaat
Een huid wordt ruw als gevolg van droogte. Oftewel: een vochtgebrek in de opperhuid door een tekort aan huidvetten. Waar huidvetten als functie hebben om de verdamping van vocht uit de huid tegen te gaan, leidt een tekort logischerwijs tot een verstoorde vochthuishouding. Je huid is hierdoor niet meer in staat dode huidcellen volledig af te voeren. Die dode huidcellen hopen zich op en – je raadt het al – dát heeft ruwheid tot gevolg.
De oorzaken van een ruw aanvoelende huid
Je begrijpt: een ruwe, schilferige huid ontstaat niet van de een op de andere dag. Diverse factoren kunnen als oorzaak aangewezen worden.
1. Kou en hitte
Vaak speelt Moeder Natuur een rol bij het ontstaan van een droge, ruwe huid. Want waar je huid in de winter flink wat te verduren krijgt door droge verwarmingslucht, fungeert in de zomer de zon juist als boosdoener.
2. Verkeerde huidverzorgingsproducten
Iets wat je vast niet vreemd in de oren klinkt: niet van alle verzorgingsproducten wordt je huid blij. Bevat douchegel of zeep agressieve reinigende stoffen, zoals SLS of SLES, dan spoelt het huidvetten weg. En dat terwijl je die juist nodig hebt om je vochthuishouding in balans te houden.
3. Te vaak en te heet wassen
Ook als je huid te vaak in aanraking komt met (heet) water verwijder je dat laagje huidvetten. Of dat nu gaat om vaak (heet) douchen of om het veelvuldig wassen van je handen.
4. Een bot of vies scheermes
Gebruik je een bot en/of vies scheermesje voor het scheren van bijvoorbeeld je baard, snor of beenhaar? Hierachter schuilt het gevaar dat je niet alleen haartjes, maar ook huidvetten wegscheert.
5. Hormonale schommelingen
Je hormoonspiegel weet heel wat lichaamsprocessen op tilt te zetten. Zo ook de vochthuishouding van je huid. Schommelen je hormonen, bijvoorbeeld omdat je zwanger bent, dan leidt dat mogelijk tot een ruwe huid.
6. Ouder worden
Hoe ouder je wordt, hoe slechter je huid in staat is om vocht vast te houden. En hoe groter de kans op het ontstaan van schilfers en ruwheid. Hoe dat komt? Simpelweg omdat oudere mensen langer zijn blootgesteld aan schadelijke factoren zoals zonlicht dan jongere mensen.
7. Aangeboren aandoeningen
Bepaalde aandoeningen, zoals eczeem, psoriasis en diabetes, nemen een droge huid met zich mee. De oorzaak heb je in dit geval dus niet zelf in de hand, wat het des te vervelender maakt.
8. Bepaalde medicatie
Medicijnen hebben vaak een waslijst aan bijwerkingen. Soms is een droge huid daar één van. Dit is bijvoorbeeld het geval bij medicijnen voor de bloeddruk, sommige antibiotica en bepaalde medicatie tegen acne.
9. Verkeerde voeding
Krijg je niet genoeg plantaardige oliën en vitamine C en E binnen, dan zou dat zomaar eens de oorzaak kunnen zijn van jouw droge, ruwe huid. Je huid heeft deze voedingsstoffen namelijk nodig om goed te kunnen functioneren.
Een ruwe, schilferige huid tegengaan: hoe doe je dat?
Een ruwe, schilferige huid voorkomen? Eigenlijk is dat een kwestie van het aanpakken van de oorzaken die we hierboven benoemden:
- Zorg in de winter voor een goede luchtkwaliteit in huis. Daarmee bedoelen we: koop een luchtbevochtiger en zet je verwarming niet hoger dan nodig.
- Gebruik altijd zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen de straling van de zon.
- Kies voor huidverzorgingsproducten die geen agressieve reinigende stoffen bevatten.
- Stel je huid niet te vaak bloot aan (heet) water.
- Zorg dat je scheermesje schoon en scherp is.
- Ga voor een voedingspatroon waarmee je voldoende plantaardige oliën en vitamines binnenkrijgt.
- Gebruik lichaamslotion en/of een goede voedende crème. Dit zorgt ervoor dat je huid vocht beter weet vast te houden.
Schilferige, ruwe huid verhelpen
Niet in alle gevallen lukt het om een ruwe, schilferige huid tegen te gaan. Op aangeboren aandoeningen, ouderdom en hormonale schommelingen heb je bijvoorbeeld geen tot weinig invloed. Dit is vervelend, maar geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Behandel je je huid namelijk op de juiste manier, dan kun je je klachten alsnog flink verminderen of zelfs verhelpen.

Lichaamscrème (voorheen Huidcrème, vernieuwd recept) - 200 ml
Bevat meer plantaardige oliën en smeert hierdoor soepeler uit dan onze andere crèmes. Ideaal voor...
Bekijk productEen voedende lichaamscrème met wolvet
Wat bijvoorbeeld kan helpen om schilfering en ruwheid van de huid te verminderen: een voedende lichaamscrème van Noordkroon. Onze huidverzorgingsproducten hebben:
- Wolvet uit de vacht van het schaap als basis, wat een intensief verzachtende en verzorgende werking heeft. De samenstelling hiervan lijkt op de samenstelling van onze eigen huidvetten, waardoor de huid het makkelijk opneemt.
- Natuurlijke ingrediënten die het wolvet ondersteunen, zoals plantaardige oliën, vitamine E en Aloë Vera. Deze ingrediënten helpen de huid op een natuurlijke wijze verder herstellen.
- Een krachtige werking. De crèmes weten de vochthuishouding van je huid weer in balans te brengen.
Advies nodig?
Heb je vragen over je ruwe huid en/of over onze producten? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!