• VERZORGING MET BIOLOGISCH WOLVET
 • INGREDIËNTEN VAN NATUURLIJKE OORSPRONG

Nieuw: biologisch wolvet

Begin 2023 zijn wij begonnen met een overstap naar biologisch wolvet. Afhankelijk van de voorraad zal dit bij het ene product sneller gaan dan bij het andere product. Het doel is dat begin 2024 al onze crèmes en zalven uitsluitend biologisch wolvet bevatten. Deze overstap wordt gemaakt omdat wij het belangrijk vinden dat we weten waar het wolvet in onze producten vandaan komt en hoe het verwerkt wordt. Dit is bij het biologische wolvet inzichtelijker dan bij het wolvet dat we voorheen gebruikten. Hier geven we graag meer informatie over.

  Wat het wolvet biologisch maakt

  Het wolvet is COSMOS gecertificeerd. Dit betekent dat het voldoet aan de eisen die deze organisatie stelt aan biologische grondstoffen. Hierbij is onder andere gelet op de volgende punten:

  • Het wolvet is volledig afkomstig van schapen die op biologische wijze en volgens de Responsible Wool Standard (RWS) worden gehouden;
  • De wolwasserij die het wolvet opvangt wast de wol op een zo ecologisch mogelijke wijze volgens de Global Organic Textile Standard (GOTS);
  • Verdere verwerking van het wolvet zodat het gebruikt kan worden in onze producten wordt gedaan volgens biologische standaarden en zonder agressieve chemische middelen. Hierbij gaat het om het reinigen van onzuiverheden, het neutraliseren van de geur en het kleiner maken van de vetdeeltjes om er een gladde massa van te maken.

  Waar het vandaan komt

  De schapen waarvan het biologische wolvet afkomstig is worden gehouden op boerderijen in Patagonië, Argentinië. Deze boerderijen vallen allemaal onder één enkele organisatie die zich richt op het produceren van hoogwaardige, biologische wol. Op al deze boerderijen wordt dezelfde biologische en ecologische werkwijze toegepast. Hierbij is respect voor dier, mens en natuur belangrijk. Ook de wolwasserij waar het wolvet wordt opgevangen is van dezelfde organisatie. Hierdoor is dit gedeelte van de keten ook goed inzichtelijk.

  Zo worden de schapen behandeld

  De overkoepelende organisatie die de boerderijen beheert, zet zich actief in om een goed welzijn van de schapen te kunnen garanderen. Hierbij ligt de focus op de onderstaande vijf vrijheden. Werknemers van de boerderijen krijgen regelmatig cursussen en bijscholing om ervoor te zorgen dat deze vrijheden zo goed mogelijk worden toegepast.

  • Vrijheid van honger, dorst en ondervoeding
  • Vrijheid van ongemak
  • Vrijheid van pijn, verwondingen en ziekte
  • Vrijheid van angst en lijden
  • Vrijheid voor normaal en natuurlijk gedrag

  Verder hebben de schapen veel ruimte (40.000 vierkante meter per schaap), is er in de buurt geen intensieve landbouw en is het klimaat in Patagonië relatief koud en droog. Hierdoor is er weinig kans op parasieten en hoeven de schapen vrijwel niet met pesticiden behandeld te worden. Uiteraard wordt er op de boerderijen geen gebruik gemaakt van mulesing of andere soortgelijke dieronvriendelijke handelingen.

  Het scheren van de schapen

  De schapen worden geschoren door een vast team dat getraind is om op een diervriendelijke wijze te scheren. Toch is er een risico dat een scheerder ruwer met een schaap omgaat dan nodig is. De reden hiervoor is vaak dat de scheerder per schaap betaald krijgt. Dus hoe sneller er geschoren wordt, hoe meer er verdiend wordt. Om dit te voorkomen is er altijd iemand aanwezig die daarop let. Mocht een scheerder te snel te werk gaan, dan wordt deze gevraagd om een periode te stoppen met scheren. Hierdoor loopt de scheerder inkomsten mis. Het loont op deze manier niet om extra snel te werken. Dit motiveert een goede en rustige omgang met de schapen.

  Waarom geen wolvet van Texel of uit Europa?

  Toen wij in 1999 begonnen was het mogelijk om wolvet van Texel in onze producten te gebruiken. Dit was afkomstig van een wolwasserij in België, waar de Texelse wol werd gewassen. Deze wolwasserij is helaas na een aantal jaar gestopt met het opvangen van wolvet. In Europa is er geen andere wolwasserij die wolvet opvangt voor gebruik in huidverzorging. Hierom zijn wij genoodzaakt om wereldwijd te zoeken naar wolvet dat past bij ons bedrijf.