• VERZORGING MET BIOLOGISCH WOLVET
 • INGREDIËNTEN VAN NATUURLIJKE OORSPRONG

Onze overstap naar duurzamere verpakkingen

Toen wij ruim twintig jaar geleden begonnen, zaten al onze producten in bruine glazen potjes. Na een aantal jaar werden deze vervangen door bruine potjes van PET plastic. Toentertijd was dit een logische keuze, maar tegenwoordig is dit niet meer de meest duurzame optie. Omdat wij het belangrijk vinden dat onze verpakkingen zo duurzaam mogelijk zijn, hebben we in 2020 de overstap gemaakt naar onze huidige, duurzamere verpakkingen.

  Potten van gerecycled PET

  Tijdens onze zoektocht naar duurzame verpakkingsmaterialen voor onze potten kwamen we terecht bij gerecycled PET. Dit is namelijk het enige gerecyclede materiaal dat gebruikt mag worden voor producten die voor langere tijd op de huid worden aangebracht. Gerecycled PET heeft een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot in vergelijking tot niet-gerecycled PET. Per kilo materiaal scheelt het ongeveer 1.65KG CO2-uitstoot. Daarnaast wordt er voor de productie van gerecycled PET ook minder water gebruikt (0.67 liter besparing per kilogram) en minder energie (11kWh besparing per kilogram). Is je pot leeg? Gooi ‘m bij het plastic afval, zodat de pot opnieuw gerecycled kan worden!

  Tubes van suikerriet

  Het is helaas niet mogelijk om tubes van gerecycled PET te produceren. Daarom hebben wij voor onze tubes gekozen voor bio-PE. Dit type plastic wordt gemaakt van suikerriet in plaats van fossiele brandstoffen, waardoor het een veel lagere milieu-impact heeft. Suikerriet neemt CO2 op en kan opnieuw aangeplant worden. Bio-PE heeft dezelfde chemische samenstelling als normaal PE en kan daarom gewoon bij het plastic afval.

  Ook bewuste keuze bij labels

  De labels die wij gebruiken voor onze potten laten los bij een relatief lage watertemperatuur. Hierdoor kunnen ze tijdens het recycleproces gemakkelijk van de potten afgeweekt worden. Ook laten ze geen lijmresten achter, waardoor de potten nog beter gerecycled kunnen worden.

  Hierom zijn onze verpakkingen zo wit mogelijk

  Behalve het materiaal is ook de kleur van verpakkingen van invloed op de duurzaamheid. Materiaal met een donkere kleur wordt door de sorteermachine van een recyclebedrijf minder goed herkend. Hierdoor is de kans dat deze verpakkingen niet gerecycled worden groter. Daarnaast kan donker materiaal moeilijk worden bijgekleurd waardoor het een minder goede basis is voor verdere verwerking.

  De meest duurzame optie is om te kiezen voor transparant plastic. Voor onze producten is dit helaas niet mogelijk. De crèmes en zalven moeten worden beschermd tegen UV straling die de stabiliteit van de producten zou kunnen aantasten. Uiteindelijk hebben we daarom gekozen om onze verpakkingen zo wit mogelijk te houden.

  Waarom geen glazen potten?

  Vaak wordt gedacht dat glas duurzamer is dan plastic. Als je kijkt naar de CO2-uitstoot per kilogram dan lijkt dit ook te kloppen. Alleen is een pot gemaakt van bijvoorbeeld PET-plastic stukken lichter dan dezelfde pot gemaakt van glas. Milieu Centraal heeft laten uitrekenen dat als de verpakking van glas 6 keer of meer zwaarder is dan dezelfde verpakking gemaakt van plastic, het een grotere impact heeft op het milieu. Dit heeft onder andere met het transport te maken. Glas en de grondstoffen die hiervoor gebruikt worden zijn zwaarder en zorgen bij vrachtwagens voor meer CO2-uitstoot. In ons geval zouden potten van glas méér dan zes keer zwaarder zijn dan potten van gerecycled PET. Daarnaast is er bij glazen verpakkingen ook altijd het risico dat ze kapot gaan tijdens de verzending. Glas is voor ons dus niet de meest duurzame optie.